Панчугов: Очаква ни повече от същото след тези избори

Нова нюз
share

Възможно е да се появи нов инженерен проект, който да каже всички неща, които хората искат да чуят и да влезе в парламента, абсолютно неспособен да направи каквото и да е. Другият вариант е да видим тежка радикализация около псевдопопулистки проекти, а това да доведе до радикална управленска алтернатива. Изглежда ГЕРБ ще спечели изборите с много сериозна преднина, но недостатъчна, за да създаде управленска алтернатива около себе си. Това каза в студиото на "Твоят ден" политологът Христо Панчугов.

Всичко по темата:
Предсрочните избори на 27 октомври 103

"Можем да очакваме повече от същото след предсрочния вот. След като няма промяна в структурите на партиите, така че няма такава и в очакванията ни. Българските граждани вече не са апатични, има тлеещо недоволство. Големият въпрос е кога ситуацията ще се взриви и как ще изглежда това. 70% от гражданите не могат да понесат много повече от същото. Няма обаче практика на самоорганизацията, няма гражданско общество, което да предложи алтернатива, а не просто да протестира", смята той. 

Социологът Първан Симеонов предупреди за потенциална криза на демокрацията

От своя страна политологът Георги Киряков смята, че следващият парламент би изглеждал така зле, както е било и при сегашния.

"Няма значение дали ще е съставен от 7 или 9 формации. Поведението на депутатите преди началото на предизборната кампания го видяхме - ще отблъсне избирателите още. Такъв тип сеирджийство няма да резултира в нещо различно от пълен отказ от демократичните практики. Да се промени нещо има много малка вероятност. Алтернативите на статуквото катастрофираха много бързо и не пожелаха да направят радикална промяна в себе си, в това число и ПП. Има ужасяващо запушване на политическото пространство, едни и същи лица на едни и същи листи", коментира той.

Всичко по темата:
Предсрочните избори на 27 октомври 103

Водещи новини

Още новини