Социологът Първан Симеонов предупреди за потенциална криза на демокрацията

  • 27 септември 2024 08:28

  • 1280
  • 9
Социологът Първан Симеонов предупреди за потенциална криза на демокрацията
© БНТ

Сцените в НС от доста време са част от предизборната кампания. Не мисля, че това заслужава допълнителен коментар, защото сцените бяха достатъчно красноречиви. Трябва да си дадем сметка, че точно тези хора ще трябва да се борят за доверието на избирателите. Това заяви Геновева Петрова от „Алфа Рисърч” пред БНТ.

Всичко по темата:
Предсрочните избори на 27 октомври 97

Според Първан Симеонов от „Галъп” най-неприятното е, че всеки разговор с партиец в София ще покаже, че те вярват в собствената си пропаганда: „Те се самонадъхват, самонавиват се и се боя, че това ще е и след изборите. Те губят основното, за което са там – да желаят властта. Те искат другият да не вземе властта.”

„Сектантски са ядрата, очакваната активност не е висока. Стискам палци да не стане точно така, да има избухвания, да има някакъв живец”, изрази надежда той.

„Това е ненаблюдавана до момента степен на загриженост на хората за това как се развиват нещата в политиката. Дори в ежедневието си хората усещат проблемите, които се създават от липсата на нормално действащи институции. При едни евентуални нови избори не можем да сме сигурни каква реакция може да се очаква от хората, ако нещата продължат така”, смята Петрова.

За първи път мнозинството от хора са песимисти за това ще се сформира ли правителство след тези избори.

„Потенциална криза на демокрацията. Опасността е да се появят рецепти за нови системи. За следващо управление ще трябват поне три партии – това изисква да събираш. Хората им обръщат гръб. А ако икономиката ни беше зле – не ми се мисли дори”, каза още Симеонов.

Според него част от политическите дейци осъзнават, че партийното крещене, в което живеем, може би трябва да намери алтернатива в спокойно говорене и ясна пътна карта какво следва. "В лицето на Румен Радев ще се вижда алтернатива. Политическият климат работи за него", каза още той.

„Също толкова фрагментиран парламент като настоящия се очаква. Между 7 и 9 партии се очаква да влязат в НС”, каза още Петрова.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1280 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2024.09.27 | 09:55

9
Бъдете алфа мъжки на всяка възраст! Уникално нещо, което ще ви помогне да задоволите всяко момиче, вижте какво може-----> shout.to/maxpro
Анонимен

2024.09.27 | 09:55

8
Едни и същи хрантутници ни тормозят
ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР!

2024.09.27 | 09:39

7
Ако страната ти е окупирана от чужди военни бази - Ако ти заличават и подменят историята - Ако ти сменят националната валута - Ако ти променят националния празник - Ако ти подменят религията и езика - Ако робството е твоят национален идеал - Ако живееш в тирания маскирана като „демокрация“ - Ако в родината ти има колонизатори маскирани като „инвеститори“ - Ако вярваш в зеления диктат и екологичните мантри - Ако те опростачват и те правят да оглупяваш - Ако ти налагат ЛГБТ и хомосексуализма - Ако те карат да мразиш своите освободители и да воюваш срещу тях - Ако те карат да се биеш като маймуна със своите братя и сестри сънародници за парче хляб ОЗНАЧАВА, ЧЕ СИ РОБ И ГРАДИШ ЧУЖДА ДЪРЖАВА НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ! ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР!

2024.09.27 | 09:37

6
Стига МАНИПУЛИРАНЕ. НЯМА ДА ГЛАСУВАМ!

2024.09.27 | 08:57

5
Тази брадичка е пълен смешник

2024.09.27 | 08:56

4
тиквите, бсп-тата и израждане в пасольството ли са демокрация? или подфърлянето на топката между пасольството и елчилика?

2024.09.27 | 08:38

1
Каква демокрация? Среднощните тайни заседания в 12 без 5 ли са демокрация? ГЕРП, ПП и ПЕЕВСКИ ли са демокрация?

2024.09.27 | 08:50

3
СВЕТА НА ЖИВОТНИ К У РВИ И ПЕ ДЕРАСТИ НЯМА ДА ГО БЪДЕ !
ГОВОРЕЩИ ЖИВОТНИ И ПЕ ДЕРАСТИ СИ Е

2024.09.27 | 08:47

2
ЛАЙ НОКРАЦИЯ БЕ !

Добави коментар

Водещи новини