Димо Гяуров коментира участието на Калин Стоянов в листите на "ДПС – Ново начало"

БТВ
share

Рискът за националната сигурност е в евентуалния бъдещ състав след изборите. Едва ли има илюзии, че няма да има купен вот на тези избори. Във всяко едно населено място се знае кои са купувачите, но те често сменят работодателят, затова може би МВР не е достатъчно ориентирано. Ново ръководство, стари играчи, няма промяна. Това заяви бившият директор на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров в ефира на бТВ.

Всичко по темата:
Предсрочните избори на 27 октомври 101

„Не бяха вярни твърденията на Калин Стоянов, че МВР няма общо с изборите. Можем да си направим извода, че нещо липсва на Стоянов, че да е част от „ДПС – Ново начало” – дали интелект, дали нещо друго. Няма лошо един министър да стане депутат. Има твърде много въпросителни около него, особено от времето му в ГДБОП – още от изчезването на Еврото, та чак до Нотариуса”, поясни той.

"Но това някой да е обвинен в зависимости, а на другия ден да седне в скута на онзи, за когото е обвинен, че е зависим - не е много умно."

По думите му политическото прихващане става по пътя на развитие на един служител. Стимулира се катеренето по стълбата от външни политически фактори.

„Европа не беше добре настроена по отношение спиране на потока от мигранти. Не е далеч моментът, когато от опита за прихващане и даване на статут на мигрантите, Европа ще пристъпи към пълни проверки на границите. Шенген доказа, че не е добре измислен и работещ механизъм. От друга страна, пактът за миграция все още не е действащ и този буферен период се оказва тежък за страните. Вдигането на крайната десница е резултат от несправянето с миграцията. С оглед случващото се в Близкия изток, може да има нова голяма вълна на миграция. Шенген е важен за България – и за националното самочувствие, и за икономиката”, коментира още той.

„Ахмед Доган е основен създател на модела. Без неговата персонала той нямаше как да съществува години наред. Никога не е имало опасност за етническия мир у нас, но той бе добра залъгалка за нещастните избиратели на ДПС, които бяха плашени, че ще идем ние да ги заколим и преименуване. Този модел и търпимостта на всички останали политически субекти у нас, защото не е тайна, че търпяха и се възползваха от този модел – това доведе до завладяването на държавата”, каза още Гяуров.

Всичко по темата:
Предсрочните избори на 27 октомври 101

Водещи новини

Още новини