Министерство на финансите също е в пълна изборна готовност

Министерство на финансите/архив
share

Министерството на финансите е в пълна изборна готовност, може да разчитате на нас, каза заместник-министърът на финансите Мартин Дановски по време на Национално съвещание на МВР във връзка с предстоящите избори за Народно събрание на 27 октомври. 

И на тези избори, както и на скорошните, които минаха, съгласно Изборния кодекс, 55 дни преди изборния ден Министерски съвет, по предложение на вицепремиера и министър на финансите Людмила Петкова и правителството, на 30 август прие план-сметката за разходите по подготовката на тези избори, отбеляза Дановски. Той припомни, че одобрените средства са в размер на малко над 100 млн. лв. за разнообразни дейности. Заместник-министърът изброи дейностите, свързани с осигуряването на разнообразни материали, с логистиката в различни части на процеса, с възнагражденията на ангажираните пряко в изборния процес. Наред с тези дейности, са осигурени всички необходими дейности за охранителните мероприятия на Министерството на вътрешните работи с оглед основната му функция - опазване на обществения ред и сигурност, посочи Мартин Дановски.

Димитър Главчев: Няма да има „ала-бала“ с машините

Той каза, че в този пакет има осигурени средства и за дейности, свързани с разяснителните кампании по правата и задълженията на гражданите, както и с начина на гласуване, обучението на членовете на секционните избирателни комисии, дейности по видеонаблюдение и по заснемане на изборния процес, организирането на местата на гласуване и други.

За да стигнем до размера на това осигуряване финансово, на база прогнозна информация от кметове и общини, от предшестващи разчети, основно от юни 2024 г., направихме максимално точна прогноза. За да можем за този огромен обем над 12 300 секции и близо 100 000 участници в процеса, директно ангажирани, да подсигурим безпроблемна работа. Вярваме, че това ще направи и вашата работа по-лека и по-успешна, се обърна Дановски към МВР. 

Той увери, че Министерски съвет и Министерството на финансите са в готовност да осигурят всички необходими други средства за логистика, за техническа поддръжка на специализирани устройства, или други материали, свързани с машинното гласуване. И ще останем в тази готовност до успешния край на този изборен процес, посочи още зам.-министър Дановски.

Водещи новини

Още новини