Министър Карадимов: Искаме оптимизиране на процеса по удостоверяване на машините за гласуване

  • 13 септември 2024 11:14

  • 186
  • 3
Министър Карадимов: Искаме оптимизиране на процеса по удостоверяване на машините за гласуване
© Булфото архив

Служебното правителство е твърдо решено в рамките на неговата компетентност да осигури прозрачен и честен изборен процес. Дебело искам да почертая, че изборите се организират от Централната избирателна комисия (ЦИК), а ние осигуряваме материално-техническата подготовка на изборите. Това заяви пред журналисти в Бургас министърът на иновациите и растежа Росен КарадимовРосен КарадимовРосен Карадимов е назначен за министър на иновациите и растежа в служебния кабинет с

Вчера направихме много сериозно предложение до ЦИК за проверяване на изборния процес, особено в сферата на машинното гласуване. В понеделник предстои официална среща с ЦИК, и се надявам на тази среща да получим положителни отговори на въпросите, които поставяме, защото пак казвам, това е гаранция за повишаване на доверието в изборния процес. 

Ако тези проблеми на входа на процеса бъдат решени, следващият етап, на който много сериозно ще обърнем внимание, е видеонаблюдението. Там вече отговорността е изцяло на Министерството на електронното управление, така че ще положим всички възможни усилия, видеонаблюдението да бъде гарантирано. Целта е да осигурим пълно прозрачност на изборния процес, посочи министърът.

Искаме оптимизиране на процеса по удостоверяване на машините, но ние искаме нормативно да бъде разширено това удостоверяване, като в него влезе и удостоверяване на софтуера и на флаш паметите на съответните машини. На следващо място - ключов момент са пломбите. За нас не е нормално, доставчик на пломбите да бъде и фирмата, която ги полага. Искаме друг да бъде доставчикът на пломбите, пломбите да имат номера, всяка машина да върви с пломба, с номер, номерът на пломбата да бъде записан в приемо-предавателния протокол между доставчика и секционната избирателна комисия. Много остро се поставя въпросът и за разписките на машинното гласуване. По моя информация има хартия, която е останала от последните избори. За нас е неприемливо, тя да бъде използвана, защото има определени защити, които са правени за предходните избори. Третият много важен момент, е че искаме да бъде максимално разширен процесът на контрол върху машините, преди да бъдат експедирани към секционната избирателна комисия, заяви министър Карадимов.

Кабинетът предлага на ЦИК допълнителни гаранции за прозрачността на изборите

Едва ли тук е мястото, но не мога да не коментирам дребни закачки на една секретарка на ЦИК, която вместо да предложи на ЦИК да разгледа тези неща, коментира дали аз имам правото да сезирам ЦИК, защото това било много иновативно, което съм го направил. Искам да кажа, че на писмото отдолу има един текст, в който се казва, че е съгласувано с всички ведомства, които имат отношение към изборния процес.

Помолен да коментира и сигналите за регистрации на много хора на един адрес, министърът посочи, че е установено, че това са случаи и практика от 70-те и 80-те години. Имаме уверения, че към момента такава практика не е възможна, каза министърът, предава БТА.

Действията на правителството трябва да са в рамките на закона. Не може по административен ред, ако законът не позволява това, да бъде променена тази ситуация, подчерта той.

Министър Карадимов пристигна в морския град за работна среща с областните управители от Югоизточен регион и директорите на териториалните звена на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) в административните центрове на съответните области. На срещата ще се обсъждат ангажиментите на правителството за материално-техническо обезпечаване на предстоящите парламентарни избори. Целта е да бъдат обсъдени дейностите по подготовката на изборите в рамките на заложените в закона задължения и правомощия на правителството и координацията между областните управители и териториалните звена на ГРАО за изпълнението им.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
186 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Валентин Илиев Ангелов

2024.09.13 | 12:04

3
Карадимов , Боклук , кой те монтира на тази позиция , Изроде !!!!????

2024.09.13 | 11:42

2
Напълнo нoви yсeщания в ceкca: поcтояннa еpекция в пpодължение на някoлкo чaса, издpъжливoст като бик, зacилва ycещанията, yдължaва оpгaзма, пoдобpява кaчeствoто на вкyса и цвeта на cпepмата. Toва е наиcтина гoтино нeщо, жeна ми наиcтина го хаpеса. Кyпиx тyк----> use.my/estoy

2024.09.13 | 11:27

1
В ПОЛЗА НА ШИШИ ДА ГИ ОПТИМИЗИРАТЕ

Добави коментар

Водещи новини