Даниел Стефанов (политолог): Досега етническият елемент позволяваше на ДПС да прави каквото си иска

Кадър - Нова телевизия
share

Политологът Даниел Стафанов е на мнение, че е абсурдно една партия да има двама съпредседатели и те да могат да действат поотделно. 

"Институциите казват, че казусите в БСП и ДПС не са тяхна работа. Не те трябва да разрешават вътрешните им проблеми. Всяко едно решение на РИК може да бъде обжалвано в местните административни съдилища от двете фракции на Движението, което ще блокира работата им. Досега етническият елемент позволяваше на ДПС да прави каквото си иска". Това заяви политологът Даниел Стефанов в  ефира на Нова телевизия. 

По думите му, ако се стигне до повдигане на бариерата за влизане в НС, тя трябва да е над 7%. "Нотариално завереното писмо на Пеевски може да даде възможност друга коалиция да носи името на партията ДПС", допълни той.

От своя страна изборният експерт Ваня Нушева смята, че проблемите в ДПС и БСП са вътрешнопартийни. "Няма как да се решат финално, ако не видим каква е думата на избирателя и какви са решенията на ръководните органи. Тези случаи ще се развият когато се свикат колективните органи. Хипотетично е възможно да няма ДПС на изборите. Ако продължат да внасят и изнасят заявления за регистрация, може ЦИК да реши да не ги допусне, защото случаят може да се повтори и в различните РИК", коментира тя.

Изтича крайният срок за регистрация на партии и коалиции в ЦИК

Според нея стабилно изглеждащите политически партии са колоси на глинени крака, но това не може да продължава повече така. "Нови политически проекти може да тласнат парламента към абсурдни законодателни предложения, а също и да затруднят сформирането на коалиции. Важно е и дали няма да влязат прокси партии, които да служат като патерица. Промяна в Изборния кодекс не значи автоматично по-висока активност, пример е идеята за мажоритарния вот", посочи Нушева.

На свой ред бившият член на ЦИК Красимир Калинов подчерта, че ако се спазва Изборният кодекс няма опасност изборите да бъдат обявени за невалидни. "Двама представляващи с равни права са решили да регистрират свои проекти, но ако изпълняват всички изисквания на ЦИК, не би трябвало да има проблем. Няма законови ограничения Пеевски или Чакъров да възложат на районни представители да регистрират листи в РИК", отбеляза той. 

Водещи новини

Още новини