Румен Йончев: Не бяхме уведомени официално, че трябва да докажем, че ДПС не е част от коалицията „Демокрация за права и свободи”

Булфото (архив)
share

"Не бяхме уведомени официално, че трябва да докажем, че ДПС не е част от коалицията „Демокрация за права и свободи”. Няма такова писмо, има имейл, но очакваме от Централната избирателна комисия (ЦИК) да започнат да слагат входящ, изходящ номер, дата и час на изпращана или получавана кореспонденция". Това каза председателят на „Земеделски народен съюз” Румен Йончев в „Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA NEWS.


„Ще сезираме всички институции, които имат отношение по въпроса. Не може в една демократична държава, органът по администриране на изборите да не може да даде входящ номер и вместо това да дава указания. Ние нямаме намерение да подаваме никакъв документ, че ДПС е една законно регистрирана политическа партия, която не трябва да бъде в нашата коалиция”, каза Йончев.

Политикът каза, че практиката при регистрациите на партиите за участие в изборите в ЦИК в продължение на десетилетия е – „първият по време – първи по право”. „За първи път ЦИК измени на тази практика и не прие първият по време да бъде първи по право. Това е сериозен проблем на изборния процес и опорочаването му в самото начало”, каза още Йончев.

Той каза, че коалицията има собствен коалиционен съвет.

Срокът, даден на ДПС от ЦИК, изтича след няколко часа

Водещи новини

Още новини