Проф. Калинов: Очаквам ЦИК да прехвърли решаването на въпроса с ДПС към Административния съд

  • 05 септември 2024 15:06

  • 237
  • 0
Проф. Калинов: Очаквам ЦИК да прехвърли решаването на въпроса с ДПС към Административния съд
© Булфото (архив)

ЦИК не може да вземе решение за ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с. Получава се Параграф 22. Това обясни пред БНР проф. Красимир Калинов, бивш член на ЦИК.

Централната избирателна комисия прие документите и на двете враждуващи крила в Движението. Групата на Доган отива на изборите под името "Демокрация, права и свободи – ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с". Тя ще се яви в коалиция със СБОР и Земеделски народен съюз. Групата на Пеевски ще участва във вота с партиите "Български глас" и "Новите лидери". Това ще стане, ако ЦИК реши да регистрира двете коалиции. Централната избирателна комисия поиска те да докажат, че партия ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с не е част от тях. 

Единственият изход е двете фракции на ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с да участват в изборите не като коалиция с други две партии, а като физически лица, които просто да бъдат включени в листите, обясни проф. Калинов в предаването "12+3".

Десетте общински структури на ДПС в област Велико Търново се присъединяват към "ДПС - Ново начало"

"Ако те не се разберат и настояват на абревиатурата "ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с", няма как да стане. Т.е. забравяме за ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с като абревиатура. Ако не го направят, тогава ЦИК трябва да отхвърли регистрацията и Административният съд да решава. Мисля, че  ЦИК ще прехвърли решаването на въпроса към Административния съд. Ако Административният съд бъде последователен, най-вероятно ще реши и двете да не участват в изборите, ако настояват на абревиатурата". 

Това, което ЦИК не може да направи, е да  регистрира и двете, отбеляза той. 

"Това е ситуация, която съдава доста главоболия. До края няма да е ясно кой има право да участва в листите".

Централната избирателна комисия не трябва да бъде на едно място с НС и депутатите, отбеляза проф. Калинов.

Той посочи основните проблеми, които трябва да реши ЦИК преди вота. 

"Важно е за изборите да се уточнят параметрите на това, което наричаме недействителен глас. Изтича гаранцията на принтерите. Те ще започнат по-често да гърмят. Освен това няма строга процедура по валидиране на софтуера".

Последвайте канала на

Радина Лазарова
237 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини