Проф. Калинов: Очаквам ЦИК да прехвърли решаването на въпроса с ДПС към Административния съд

Булфото (архив)
share

ЦИК не може да вземе решение за ДПС. Получава се Параграф 22. Това обясни пред БНР проф. Красимир Калинов, бивш член на ЦИК.

Централната избирателна комисия прие документите и на двете враждуващи крила в Движението. Групата на Доган отива на изборите под името "Демокрация, права и свободи – ДПС". Тя ще се яви в коалиция със СБОР и Земеделски народен съюз. Групата на Пеевски ще участва във вота с партиите "Български глас" и "Новите лидери". Това ще стане, ако ЦИК реши да регистрира двете коалиции. Централната избирателна комисия поиска те да докажат, че партия ДПС не е част от тях. 

Единственият изход е двете фракции на ДПС да участват в изборите не като коалиция с други две партии, а като физически лица, които просто да бъдат включени в листите, обясни проф. Калинов в предаването "12+3".

Десетте общински структури на ДПС в област Велико Търново се присъединяват към "ДПС - Ново начало"

"Ако те не се разберат и настояват на абревиатурата "ДПС", няма как да стане. Т.е. забравяме за ДПС като абревиатура. Ако не го направят, тогава ЦИК трябва да отхвърли регистрацията и Административният съд да решава. Мисля, че  ЦИК ще прехвърли решаването на въпроса към Административния съд. Ако Административният съд бъде последователен, най-вероятно ще реши и двете да не участват в изборите, ако настояват на абревиатурата". 

Това, което ЦИК не може да направи, е да  регистрира и двете, отбеляза той. 

"Това е ситуация, която съдава доста главоболия. До края няма да е ясно кой има право да участва в листите".

Централната избирателна комисия не трябва да бъде на едно място с НС и депутатите, отбеляза проф. Калинов.

Той посочи основните проблеми, които трябва да реши ЦИК преди вота. 

"Важно е за изборите да се уточнят параметрите на това, което наричаме недействителен глас. Изтича гаранцията на принтерите. Те ще започнат по-често да гърмят. Освен това няма строга процедура по валидиране на софтуера".

Водещи новини

Още новини