ЦИК „плъзга“ казуса с ДПС към ВАС

Кадър - Нова телевизия
share

„От заседанието на ЦИК стана ясно, че са дадени указания Движението за права и свободи да излезе като партия от коалициите, тъй като не може една партия да участва в различни коалиции“. Това заяви бившият председател на ЦИК Александър Андреев.

Той допълни, че ако в заглавието има наименованието на дадената партия, при съгласие от страна на партията, е възможно да бъде направена регистрация.

Казаното от Андреев поставя в нова светлина решението от снощи на ЦИК – не може ДПС да присъства в две коалиции за предстоящите избори и има срок до 7 септември, 17:00 часа това да се поправи.

Надежда Нейнски за ДПС: Има нещо дълбоко сбъркано

Андреев прехвърли топката към съда, който трябва да решава – но и призна, че ако една партия се вади от дадена коалиция, то и името на коалицията би трябвало да бъде променено. По-важното - подписите за първоначалната коалиция, които я удостоверяват като подкрепена от достатъчно на брой гласоподаватели по закон, може да не са валидни – защото подписалите се са се подписали за коалиция с всички нейни първоначални членове и е различна ситуация ако един или няколко излизат от нея. С други думи - да се събират отново подписи за новия правен субект (коалиция) и да се иска регистрация с тях - а времето за това ще е изтекло, защото крайният срок за подаване на документи за регистрация за изборите за 51-во Народно събрание е 11 септември, 2024 година. Изборите ще са на 27 октомври, 2024 година.

Нямаме пълният набор документи, заяви Стоил Цицелков, лицето на Обществения съвет към ЦИК – затова и коментарите не могат да са категорични. Можеше ЦИК да не приема едновременно документите за регистрация на двете ДПС-та, добави Цицелков. Приемането на заявлението за регистрация не значи регистрация, напомни Андреев.

Изборният експерт Стоил Стоилов смята, че „ЦИК реагира като Пилат Понтийски“ и „плъзга“ казуса към ВАС.

Цицелков е на мнение, че и двете фракции ще се явят на изборите, но само едната ще носи името на ДПС. Той допълни, че най-вероятно ще се стигне до ВАС.

Гостите коментираха и казуса с БСП. Цицелков е на мнение, че от партията ще стигнат до разбирателство. Андреев също изрази надежда, че няма да се стигне до идентични с ДПС ситуации.

Водещи новини

Още новини