Проф. Михаил Константинов: ЦИК ще регистрира и двете крила на ДПС

Нова тв
share

Преди деня за приемане на документи ЦИК трябваше да вземе решение как ще действа, защото беше съвършено ясно какво ще се случи. Вместо това, ръководството замина за Азербайджан, което може би не беше най-добрият вариант. 

Това е мнението на проф. Михаил Константинов - бивш зам.-председател на ЦИК и бивш председател на Съвета на директорите на "Информационно обслужване", за вчерашната ситуация, която създадоха двете фракции в ДПС пред ЦИК. 

Според него все пак Комисията е взела правилно решение, като е приела документите на двете крила на ДПС. Това не означава регистрация, подчерта той пред БНР. 

"Дали тези документи ще се реализират като регистрация или не - предстои да видим. Ако някоя от страните не е доволна от решението на ЦИК, което предстои, тя ще жали пред ВАС, който в 3-дневен срок ще се произнесе. В крайна сметка процесът ще завърши. Според мен излишно много внимание обръщаме на този технически проблем", смята проф. Константинов. 

По думите му приемането на документите на двете ДПС-та в един час и без пореден номер е много нестандартно действие. Представлява объркване на досегашната процедура, но то няма да има фатални последствия, категоричен бе експертът.

Проф. Калинов (бивш член на ЦИК): Не се допускат еднакви абревиатури, каквито и разширения да има

Той допуска, че ЦИК ще регистрира и двете крила. По думите му обаче това, което сега виждаме като наименования на двете фракции, може да не е окончателният вариант. 

Според него далеч преди крайната дата за подаване на документи - 11 септември, ЦИК ще има решение по казуса.

Любопитно е какво ще се случи и в БСП, отбеляза проф. Михаил Константинов. Според него при тях проблемът е почти идентичен. И там ЦИК ще трябва да вземе някакво решение, което почти сигурно ще бъде оспорвано от една от двете страни, изказа мнението си той и добави, че при такъв случай нещата ще отидат във ВАС.

"Българските върховни съдии имат специално отделение, което се занимава с изборни процеси. Там хората са много опитни. Според мен там вече са решили този казус, защото знаят какво ще им се стовари на главите в рамките на 1 седмица. Там забавяне няма да има. Ще има решение в срок". 

Наблюдаваме много тежка криза на българската политическа система, обобщи проф. Константинов. Според него малко над 2 млн. души ще излязат да гласуват на предстоящите избори.

Водещи новини

Още новини