Иван Таков (БСП): Ликвидаторите от котерията на Корнелия Нинова вече са минало

БСП
share

"БСП трябва да излезе от предсрочните парламентарни избори на 27 октомври като значим политически субект", тази задача постави председателят на БСП - София Иван Таков в доклада си пред столичните социалисти по време на Деветото заседание от 14-ата конференция на Софийската градска организация тази вечер, съобщиха от партийната централа.

На форума, който се провежда в централата на БСП на ул. "Позитано" №20, делегатите ще подредят листите с кандидати за народни представители от 23, 24 и 25 МИР, но без водачите им. Те, както и местата и имената на коалиционните партньори и гражданската квота, ще бъдат определени от членовете на Националния съвет на БСП.

"Радвам се, че временното ръководство на партията продължи нашия път и на предстоящите предсрочни парламентарни избори БСП ще се яви в коалиция с останалите леви партии и организации. Така, както ние в София го направихме на местните избори миналата година. Предвид ситуацията, в която се намираме, този формат изглежда като най-добрият вариант. Защото ние искаме не просто БСП да оцелее, но и да отвори пред себе си добра политическа перспектива, каза още Иван Таков.  

"Основната и ключова за партията цел в предстоящата кампания за предсрочния парламентарен вот на 27 октомври е БСП да влезе и да излезе от тези избори като значим политически субект в контекста на цялостната политическа криза в държавата. Защото не само социалистите и левите хора, а българското общество има нужда от стабилна, силна, смислена, политически подготвена и осъзната социалистическа партия", добави той.

За изпълнението на целта лидерът на БСП - София постави три основни задачи, които трябва да бъдат изпълнени от социалистите по време на кампанията.

"Първата е да започнем да говорим на хората. Вътрешнопартийните разпри и междуоособици никак не интересуват българските граждани. Избирателите няма да гласуват за клюки, интриги и вмирисани истории от кухнята на никоя политическа партия. За българските граждани е важно тяхното собствено настояще и бъдеще. Както и бъдещето на България. В момента плащаме най-високата цена за електроенергия, стотици хиляди българи нямат вода, регистрираме задълбочаваща се социално-икономическа депресия сред огромното мнозинство от хората. И на този фон ние, в БСП, ги занимаваме с кариерните и емоционални драми на Корнелия Нинова. Затова нека да спрем с вътрешнопартийните кавги и да влезем в кампанията с една основна цел - да говорим на хората, призова той. - Втората ни задача е да покажем, че БСП е смислен и силен политически субект. Ще го направим чрез висока коалиционна култура и способност да обединяваме. В тази наша коалиция трябва да покажем, че си даваме ясна сметка каква е ситуацията в държавата в момента. И да обединим сили в името на постигането на силен електорален, а оттам и политически ефект. Ако не го направим, българското общество просто няма да има нужда от нас".

Третата задача, която постави Иван Таков, е БСП да влезе в кампанията със смислени политически каузи и предложения, насочени към решаването на основните проблеми в държавата. "Но не измислени конфликти и чужди и несвойствени цели, а ясни и конкретни политически предложения. Това означава да изготвим силна политическа платформа. В основата на тази платформа трябва да стои идеята за трансформиране на начина, по който се случват нещата в България", добави той.

"БСП е партия на развитието. Ние сме призвани да предложим политическа платформа на социално-икономическото и културно развитие на държавата. Време е за политики, а не за политиканстване. Хората искат да чуят от нас политически решения. Като изключим последните 6-8 "тъмни" години, БСП винаги е била силна в предлагането на стратегически визии и силни политически платформи", заяви Таков.

Иван Таков посочи и три основни стълба, които задължително трябва да бъдат включени в платформата на БСП за предстоящите избори. "Първият е промяна на данъчната политика така, че тя да облагодетелства мнозинството, което няма, а не малцинството, което има, каза той. - Вторият е поне с 10% повишение на дела за преразпределение на благата, което да достигне до средните нива за Европейския съюз, защото в момента България е на дъното. И третият - по-силен ангажимент на държавата за регулиране на пазара. Когато говорим за публична регулация, най-напред трябва да се насочим към здравеопазването и образованието. Защото не може пазарът да решава кой ще се лекува и кой - няма. Не може пазарът да решава кой ще учи и кой няма да учи. Не може здравеопазването и образованието да са стока. Не може парите да следват студента и ученика като клиенти. Не може! Тези три стълба биха помогнали на мнозинството от българските граждани, които БСП представлява, да си поемат глътка въздух в тази кризисна ситуация в момента. И в същото време ще трансформират понятието за държава - социална, а не неолиберална", каза още той.

В доклада си Иван Таков заяви също, че ликвидаторите от котерията на Нинова вече са минало.

Корнелия Нинова и приближените ѝ съпартийци бяха изключени от БСП

"Тяхната упорита работа срещу БСП, постоянните саботажи, потъпкването на Уставните норми, отказът им да спазват елементарни правила и потресаващата им липса на партийна култура няма да попречат на БСП и на коалицията да участва в предстоящите предсрочни парламентарни избори, заяви Иван Таков. - Нас в София саботажите им не ни плашат. Защото те не са от последните два месеца, ние ги преживяхме няколко пъти", каза още той.

Председателят на БСП - София запозна делегатите на конференцията с най-грозните факти от саботажите на бившия председател на партията срещу Градската организация през последните 16 месеца. "Това беше размирно време за БСП - София и проклятие за партията, заяви Иван Таков. - Но няма да поставям оценки, няма да съдя никого. Искам час по-скоро да затворим тази срамна страница в историята на БСП. А оценките ще ги постави времето. Няма по-справедлив съдник от него".

Водещи новини

Още новини