Проф. Михаил Константинов: Случващото се в момента е безпрецедентно объркване на изборния процес

Булфото, архив
share

Документи в ЦИК могат да се подават по електронен път, но в случая това няма да стане, защото ЦИК не го е обявила предварително. Дано това да ѝ е за урок, и ЦИК да вземе решение, в бъдеще подобни документи да се подават по електронен път, за да се избегнат тези циркове, които наблюдаваме в момента пред сградата на бившия партиен дом. Това каза в интервю за "Фокус" математикът и дългогодишен зам.-председател на ЦИК проф. Михаил Константинов.

Според проф. Михаил Константинов има как се подобри дейността на ЦИК, като се допусне подаване на документи по електронен път.

"Независимо от решението на ЦИК в случая една от двете страни ще бъде недоволна, тя ще жали пред Върховния административен съд, който ще вземе последното решение. Процедурата ще завърши във Върховния административен съд. ВАС действа в условия на бързо производство и в срок от 3 дни трябва да имаме решение. Изборното производство е специален вид бързо административно производство и там сроковете са много съкратени", обясни проф. Михаил Константинов.

Решението на ЦИК за регистрация ще се проточи, защото трябва да бъдат проучени документите на всички партии, а не е само ДПС. Очаква се да се види БСП какво ще подаде, а също така и останалите партии. "Това, което се случва в момента, е безпрецедентно объркване на изборния процес. Надявам се, че всичко ще бъде решено както трябва. ДПС няма как да не участва в изборите, но може едното от ДПС-тата или и двете да участват в коалиция и да си дадат името. А коалицията може да бъде и от други партии, които нямат проблеми с новата регистрация. През 2001 г. така се появи царя, НДСВ тогава не беше партия, а беше коалиция между две партии, която нарекоха НДСВ (Национално движение Симеон Втори). Впоследствие се образува партия, което е доста по-бавен процес. Да се явява една партия скрита зад коалиция със същото име е отдавна известна практика и в нея няма нищо незаконно", подчерта проф. Михаил Константинов.

ЦИК реши казуса с ДПС: приема едновременно документите на двете фракции

“Ситуацията в БСП е подобна, първото решение по регистрацията в ЦИК ще породи оспорване, така че отново ВАС ще решава и този казус. Искам да обърна внимание на изборната активност в България, която на последните избори беше 34%, сега ще падне още. Докато на изборите в Германия вчера, гласуваха 75% от хората. Хората се интересуват от политика гласуват масова и не правят такива циркове, които ние наблюдаваме тук", заключи математикът.

Водещи новини

Още новини