Евелина Славкова: Може да видим нови малки партии на тези избори

бТВ
share

Председателят на Народното събрание Рая Назарян свика извънредно заседание на парламента на 27 август от 11:00 часа. Разпореждането е на основание чл. 78, т.1 от Конституцията.

В дневния ред е включена една точка – полагане на клетва от членовете на служебния Министерски съвет с министър-председател Димитър Главчев, назначен от Президента на Република България.

„Надявам се има достатъчно време да се събере кворум в парламента, за да може служебното правителство да положи клетва. Още вчера беше известно, че президентът ще издаде указите днес. Имаше достатъчно време да се реагира“, каза в „Тази сутрин“ социологът Евелина Славкова.

„Не мисля, че президентът проявява някакво особено одобрение към служебния кабинет. По-скоро това е отпушване на процедурата. Ако не беше одобрил този служебен кабинет, кого ще покани за нов служебен премиер?“, коментира тя.

„На тези избори няма да видим голям и сериозен играч. Малки играчи ще се борят да прескочат бариерата от 4%. Може да видим нови малки партии като „Величие“. Ниската избирателна активност води до ниска легитимност на евентуален редовен кабинет“, обясни Славкова.

Първан Симеонов за предстоящите избори: "Величие" остава в играта

„Борисов излиза на плюс от цялата работа като най-хитър. Пак се очертаха два полюса – Радев и Пеевски. Започна да се заформя фронт против Делян Пеевски и Борисов изчака, изчака, ослуша се, след което застана в много удобна позиция – хем да е казал нещо против Калин Стоянов, хем да даде центристка формула, с която да се развърже възелът. Така всички са на плюс. Лагерът на Пеевски получава нова възможност, лагерът на Радев получава възможност да покаже принципност, Борисов излезе балансьор, даже ПП-ДБ са на плюс, че имат какво да говорят“, посочи социологът Първан Симеонов.

„Ролята на МВР е важна по времето на изборите. Ако МВР влезе с автомобилите в махалите, е едно. Ако не влезе и си затвори очите, е друго. При двата сценария имаме различни резултати на изборите“, подчерта той.

„Няма как да очакваме същите резултати. Има малки формации около бариерата. Те се заявиха на предните избори. Ситуацията в ДПС е интересна. Активността няма да е висока. Това увеличава значението на зависимия вот. Отдавна не са само махалите. На много места кметовете правят изборите. Политиката става все повече теренна работа. Може да се окаже, че корпоративният и купен вот е нормалното. Политиката става все по-прагматична“, каза още Симеонов.

Водещи новини

Още новини