След ИТН и “Величие”: Виктория Василева основава “Има смисъл”

Булфото (архив)
share

Нова партия прави Виктория Василева. Тя ще се казва “Има смисъл” и този път самата Василева ще е начело. Решението за новата формация е взето на общо събрание на инициативен комитет на 16 август.

Василева е доказала през годините организационния си опит. По времето на Иван Костов тя бе лидер на младежкото СДС и депутат от сините в 38-ото НС. През 2015-2016 г. е основен организатор на референдума на Слави Трифонов. След това се заема с изграждането на структурите на партията и става главен секретар на “Има такъв народ”, пише "24 часа". След като формацията влезе в 45-ото НС, в двата кратки мандата Василева бе зам.-председател на парламента. В 47-ото НС, след като Слави Трифонов изтегли министрите си от правителството на Кирил Петков (което доведе и до падането му), през юли 2022 г. Василева напусна групата.

Василева: Ако първият мандат е политически, вторият е на възможния компромис, то третият е държавнически

В настоящия парламент тя е депутат от разпадналата се партия “Величие”, чийто двигател бе заедно с Ивелин Михайлов и Николай Марков, преди да се разцепят. За кратко отново бе и зам.-председател на НС. Попада в листите като гражданска квота по покана на Марков, с когото се познават покрай работата си със СДС преди години - като гард от НСО той охраняваше шефката на синята група тогава Екатерина Михайлова.

В новата формация на Василева сега няма да е нито Марков, нито Михайлов, казват запознати. Очаква се обаче да влязат част от настоящите депутати на “Величие”, които напуснаха идеолога Михайлов. Самият собственик на “Историческия парк” край Ветрино също обяви, че този път ще се бори за депутат, след като при изненадващия пробив на “Величие” той не бе в листите.

Очаква се новата партия на Василева да се включи още на предсрочните парламентарни избори наесен.

В учредителната декларация на “Има смисъл” е записано, че ще работи за преодоляване на изборната апатия и утвърждаване на върховенството на правото чрез ефективно противодействие на корупцията, качествено законодателство и справедлив и бърз съдебен процес. Обяснява се, че не се бърка мисията с месианството, не се вярва на спасители.

Сред другите основни цели са трансформиране на здравеопазването от търговия в грижа, сигурност в ежедневието на всеки, предотвратяване на чуждо влияние върху политическия и обществения живот, което е в разрез с националните интереси, осигуряване на “целостта и единството на българското семейство и общество”. А борбата с демографската криза включва икономическа стабилност, стимули за семействата и “създаване на смисъл за продължаване на рода”.

Хората на Василева обещават и мерки за защита на малкия бизнес и свободните професии чрез административни и данъчни улеснения и гъвкави форми на трудова заетост. Политиките на ЕС и НАТО да се следват, но при формулирани ясни национални приоритети и активно участие на България във вземането на решения и в работата на двата съюза, залага още учредителната декларация.

Водещи новини

Още новини