Журналистът Бойко Станкушев: "Величие" понижава тежестта на останалите парламентарни групи

Булфото, архив
share

ГЕРБ са първа политическа сила, но това не прави по-лесна задачата да се сформира устойчиво мнозинство и редовен кабинет. Ситуацията може да се усложни, ако има седми участник, това ще доведе до допълнителна фрагментация. Сега няма как две партии да гласуват правителство, може да се случи само от три субекта. ''Величие'' е политическа формация, която привлича наказателния вот срещу системните партии, тя дава алтернатива. Това каза социологът Eлена Дариева в изборното студио на NOVA.

Всичко по темата:
Изборите 2 в 1 898

Археологът проф. Николай Овчаров коментира, че седмият партньор в НС облекчава нещата. "Иначе щеше да има един златен пръст, а сега има избор между няколко субекта. След три години мачкане и човъркане на ПП-ДБ, това е голяма победа на ГЕРБ. Правителство ще има, но след сериозни усилия. Трябва сериозно правителство, за да се излезе от кризата, но не и експертно", отбеляза той.

Харалан Александров за полк. Николай Марков: Харесван е, защото загадъчно обещава добро бъдеще

Бившият екоминистър Емил Димитров – Ревизоро посочи, че ако Борисов вземе папката с първия мандат, ще е кандидат-премиер. "Той ще иска лидерите на другите партии, с които ще се коалира, да бъдат вицепремиери и министри. Ако реши, че ще прави експертен кабинет, няма да е такава конфигурацията. Борисов е бил премиер няколко пъти, може отново да заеме този пост. От "Величие" ще са много атрактивни, но нищо няма да зависи от тях", смята той.

Ивелин Михайлов, "Величие": Нямаме желание да излизаме от ЕС и НАТО

Журналистът Бойко Станкушев смята, че "Величие" понижава тежестта на останалите парламентарни групи. "Ако се направи правителство, няма да е с мандата на ДПС, защото Борисов трудно ще обясни това на избирателите си. ГЕРБ е незаобиколим фактор, Мария Габриел отново може да излезе на сцената като по-малък дразнител, приемлива e за другите партии. Това важи и за Росен Желязков", посочи той. 

Анализаторът Георги Харизанов обясни, че "Величие" е провела кампания в социалните мрежи и платформите за видеосподеляне. "Те търсят директна връзка с недоволните, хората, на които правителството им е виновно за собствените несгоди. Посланията към тях работят. Това е паралелен живот онлайн, партията е изключително ефективни там. ПП-ДБ, "Величие" и "Възраждане" ще са опозиция", смята той.

Всичко по темата:
Изборите 2 в 1 898

Водещи новини

Още новини