Ето колко е избирателната активност към 16 ч.

Булфото
share

Избирателната активност към 16 ч. в страната за изборите за Народно събрание е 20.44%. Това обяви зам.-председателят на ЦИК Росица Матева. 

Всичко по темата:
Изборите 2 в 1 898

Най-ниска е тя в Сливен – 15.14%, а най-високата в Смолян – 27.09%, отбеляза Матева. 

За Европарламент са гласували 20.89%. Най-ниската е в Сливен – 14.86%, най-високата е в Кърджали – 28.57%, каза още тя. 

Към същия час в ЦИК са постъпили 72 жалби и сигнали. Повече от 10 сигнала подадени от едно лице, които касаят проблеми в Благоевград. Сигналите са обработени. Голяма част от тях касаят отпечатване на части от бюлетини, избиратели, които не са допускани до изборните секции, случаи на предизборна агитация. Има жалби за непоставяне на печати от бюлетините от машини", добави още Матева. 

Вот 2 в 1: България гласува за народни и европейски представители

"Гласуването в страната и извън страната преминава спокойно, независимо от постъпилите доста сигнали за това, че има проблеми с машини за гласуване, които отпечатват частични бюлетини, а не цяла бюлетина. това е и причината да се вземе решение за прекратяване на гласуването с доста машини. Това не е единичен случай", допълни още зам.-председателят на ЦИК.

По думите ѝ в 117 секции е преусатнвоено машинното гласуване. "Извън страната са 7, в страната 100. В тях са включени двете разменени машини. Гласуването извън страната приключи в Нова Зенландия, Австралия и Япония. В Австралия две секции са предали протоколите, в останалите по една секция", посочи Росица Матева. 

Всичко по темата:
Изборите 2 в 1 898

Водещи новини

Още новини