Посланикът ни в Кипър: Подготовката за изборите върви без проблеми и оплаквания

Novini.bg/ Canva
share

Българите, които живеят и работят в Кипър, ще гласуват на изборите 2 в 1 - европейски и парламентарни. Едновременно с тях обаче гласоподавателите в страната ще дадат своя вот и на местни избори - първите след мащабна реформа за децентрализация, сливане и териториално окрупняване на общините. 

Всичко по темата:
Изборите 2 в 1 899

Кипърските избиратели са изправени пред много по-голямо предизвикателство. Обявените двойни избори за тях - европейски и местни, са на практика 8 в 1, тъй като за органите на местно самоуправление ще се гласува със 7 различни бюлетини - за областни управители, кметове, заместник-кметове, чак до членове на училищни настоятелства. 

За изборите у нас: 118 са секциите в Обединеното кралство

Българската диаспора в Кипър е една от най-големите чуждестранни общности на острова. По неофициална информация в страната живеят около 30 хил. наши сънародници. Много от тях, особено работещи в туристическата индустрия, напуснаха острова по време на ковид пандемията, тъй като хотелите останаха затворени дълго време. Голяма част от заминалите не се върнаха обратно, след като обстановката се нормализира. Въпреки многобройността си, българската общност не проявява висока избирателна активност, дори тя намалява на всеки следващи избори, провеждани през последните 3 години.

Въпросът за избирателната активност е неизвестното, което остава и за предстоящите избори. Прогнозите на този етап са нееднозначни и не много оптимистични. 

Подготовката за изборите върви нормално и на този етап - без проблеми и оплаквания, уверява посланикът ни в Никозия Недялчо Данчев. Той обяви, че имат готовност да организират 8 избирателни секции на територията на страната. 

"Оптимисти сме. Надяваме се повече наши сънародници да гласуват".

Под въпрос обаче са все още съставите на секционните избирателни комисии. Определянето им стана един от сериозните проблеми през последните години в подготовката на изборите в чужбина. 

Всичко по темата:
Изборите 2 в 1 899

Водещи новини

Още новини