Тодор Батков-син: Недопустимо е да си собственик на гори и да се налага да купуваш дърва

share

„Г-н Батков, как ще се преборите с корупцията, ме попитаха хората от Борино. С морал, закони и с нетърпимост към несправедливостите. Така отговорих“, каза Тодор Батков-син, кандидат за народен представител от гражданската квота с преференция 102 и номер 22 на изборите на 9 юни.

Всичко по темата:
Изборите 2 в 1 898

Хората от Борино заявиха категорична подкрепа за Тодор-Батков-син, защото са убедени, че със сложните проблеми на Родопите трябва да се заемат млади политици с нова енергия. Хората споделиха с болка, че демографската криза в района е ужасяваща.

„Сега, ако тръгнете оттук-надолу, поне 10 големи триетажни къщи по улицата са абсолютно празни“, изплакаха мъката си хората пред Тодор Батков-син.

Тодор Батков-син: Двама депутати от ГЕРБ-СДС в Смолян е моята цел на тези избори

Инфраструктурата, работните места и туризмът – това са проблемите, които хората очертаха пред кандидат-депутата и поискаха от него да работи активно по тях.

В оживената дискусия хората настояха за сериозен ангажимент по въпроса с дърводобива.

„Запознат съм с проблема – поставят го пред мен много от общините в област Смолян. Напълно споделям притесненията им. Недопустимо е да си собственик на гори и да се налага да си купуваш дърва- нещо, което в момента се случва масово. Задължително трябва да се улесни процедурата за добив. Има един куп документи и лицензи, които трябва хората да извадят, за да добиват дървен материал от собствените си гори и сумарно това им струва около 700 лв. – за картографиране, за лицензиран дървосекач, за лицензиран транспорт и пр. Прекалено е! Недопустимо е и нещо друго - да се добива дървен материал, гората да е основен актив на общината и нищо от това да не се връща в общината под формата на такса и да бъде собствен приход“, каза Тодор Батков-син.

Той пое ангажимент да проучи възможността за специален закон за планинските райони. Даде за пример хотелиери в австрийските Алпи, които са освободени от местни данъци като форма на подкрепа за малките семейни хотели.

„Има много възможности да се мисли за подкрепа на хората да живеят достойно, защото ако не вземем мерки, до 10-15 години Родопите ще са резерват за стари хора. Пътят от Девин за Борино трябва спешно да се оправи. Старият път, на който има много туристически забележителности, също трябва да се оправи“, каза Тодор Батков-син и се ангажира да помогне Борино да обърне по-активно към туризма.

„Да се поддържат еко пътеките, да се облагородят и направят достъпни съществуващи, но малко известни пещери в региона, да се създадат къмпинг точки и да се привличат определен тип туристи, които имат интерес към местния бит и обичаи“, каза Тодор Батков-син.

Той посети още селата Ягодина и Бирино, като се спря и Ягодинската пещера да поговори със Сергей Генчев - председател на ТД "Родопея" и уредник на Ягодинската пещера.

„Това е обект от национално значение и пътят до това туристическо богатство трябва непременно да се оправи“, каза Тодор Батков- син.

*Купуването и продаването на гласове е престъпление

(платено съобщение)

Всичко по темата:
Изборите 2 в 1 898

Водещи новини

Още новини