Стефан Янев: Кандидатите ни за кметове и за общински съветници са хора с компетентност и почтеност

Булфото
share

Мнозинството от българския народ иска да има правителство, но не подкрепя много от решенията на кабинета "Денков", смята Стефан Янев, бивш служебен премиер и лидер на "Български възход".

"Дали е стабилно мнозинството в Народното събрание - това предстои да видим в следващите месеци. Но по отношение на българския народ, ще видим каква оценка ще даде по време на местните избори", коментира той.

Много добри шансове за Виолета Комитова в надпреварата за София очаква лидерът на партия "Български възход" Стефан Янев.

Арх. Комитова, бивш министър на регионалното развитие и благоустройството в служебния кабинет на Янев, е кандидатът на БВ за столичен кмет. 

"Залагаме на принципа на търсене на хора със собствена кариера и искащи да направят нещо и за обществото. Кандидатите ни за кметове и за общински съветници са хора с компетентност и почтеност", каза лидерът на БВ и уточни, че партията ще участва в изборите за местна власт във всички области на страната.

Петър Николов е кандидатът за кмет на Варна от "Български възход"

В предаването "12+3" Стефан Янев коментира и казуса със затварянето на храм "Св. Николай" в София, известен като Руската църква:

"Стъпките с изгонването на тези свещеници са отговорност не само на службите, които предлагат такова решение, но и политическата оценка кога и как се предприемат такива действия. За да се прецени цялостната политическа обстановка и до каква степен такъв тип решение може да повлияе на едно или друго отношение".

Според Янев управляващите от ПП-ДБ правят опит за овладяване на службите за сигурност:

"Има желание службите да бъдат овладени, а не да ги реформират. Кой е казал, че те не работят в интерес на България и не защитават нашите национални интереси? Кой твърди това? Този, който има интерес да ги овладее и предлага сливане на две различни разузнавания. Механичното им сливане няма да доведе до нищо повече от загуба на това, което е в основата на държавността - наличието на подходяща информация, на базата на която се вземат управленски решения от овластените за това хора в НС, в изпълнителната власт и в президентската институция. Службите обичат тишината!"  

По думите му публичното говорене за службите трябва да бъде само за бюджета на тези служби: "Службите са работили за България и ще продължат да работят за страната, ако ние им създадем условия. Ако само ги критикуваме и мислим само как да махнем Пешо и да сложим Гошо - не сме на прав път".

Водещи новини

Още новини