В Испания: Партията на популиста Борисов печели изборите в България

Булфото (архив)
share

Популистката консервативна партия Граждани за европейското развитие на България (ГЕРБ) на бившия премиер Бойко Борисов спечели парламентарните избори в България тази неделя с близо 27% от вота на избирателите. На второ място след тях се нарежда реформистката коалиця "Продължаваме промяната – Демократична България" с 24,7 процента.

Третото място най-вероятно ще бъде спечелено от крайната националистическа партия "Възраждане", като веднага след нея се нарежда Движението за права и свободи (ДПС). Освен тях, в 240-местния български парламент се очаква да влязат социалистите от БСП и изненадата на тези избори в лицето на популистите от "Има такъв народ" (ИТН).

Избирателната активност беше сравнително ниска – близо 40% от имащите право на глас от страната и чужбина отидоха до урните, което е явен признак на умора на гражданите от политическата класа след две години на почти постоянна политическа криза, пише в статията си онлайн изданието 20minutos.es.

Световните агенции с коментар за изхода от изборите в България

Излъчването на редовно правителство отново се очертава да бъде трудна задача за партиите. Най-простата формула за коалиция изглежда е тази между ГЕРБ и ПП-ДБ, но от вторите изключиха вариант да се съюзят с партията на Борисов, считайки я за главния виновник за корупцията в страната по време на 12-годишнотото им управление от 2009 до 2021 г.

До сформирането на редовен кабинет балканската страна, която е член на ЕС НАТО, ще продължи да се управлява от служебно правителство, назначено от проруския президент Румен Радев, отбелязва още в материала си испанското онлайн издание.

Водещи новини

Още новини