ГЕРБ опровергаха твърдение на бившия министър Божидар Божанов за кода на машините

bulphoto (архив)
share

„Борисов днес казал, че ГЕРБ настояват да им бъде предоставен достъп до сорс кода на машините и че машините били „пипани“. Достъп до кода беше предоставен преди изборите. Аз бях там, като представител на ДБ, и го преглеждах и анализирах няколко часа. ГЕРБ не изпратиха човек тогава“. Това обяви в профила си във Фейсбук бившият министър на електронното управление от ДБ Божидар Божанов.

От ГЕРБ отрекоха думите му.

„Не отговарят на истината твърденията на Божидар Божанов, че представителя на ГЕРБ-СДС не е присъствал на т.нар. доверено изграждане, още по-малко, че са имали достъп до сорс кода.

Божидар Божанов: Борисов най-вероятно подготвя пътя за отпадането на машинното гласуване

Може би е гледан в някой друг кабинет, в друг състав. А, и какъв е проблемът, макар и след изборите, този код да е достъпен до всички заинтересовани експерти. Това, че г-н Божанов има по-задълбочен поглед до кода, не значи че всички останали не могат да го обследват за възможни манипулации“, отговори в социалните мрежи административният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов.

Централната избирателна комисия също твърди, че е предоставила кода на софтуера на машините за гласуване още преди провеждането на изборите за народни представители. Въз основа на решението на ЦИК, на 28.09.2022 г.

Министерство на електронното управление е осигурило достъп до изходния код на машините за гласуване на представителите на политическите партии, които са регистрирани в публичния регистър на ЦИК.

Процедурата е извършена при спазване на изискванията и правилата, определени от Министерство на електронното управление, които са публикувани на интернет страницата на МЕУ, твърдят ЦИК.

Водещи новини

Още новини