Асен Василев: Направихме калкулатор, който индивидуално пресмята размера на актуализираната пенсия

Булфото, архив
share

Направихме калкулатор, който индивидуално пресмята размера на актуализираната пенсия. Това каза пред novini.bg съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев.

Той припомни, че НОИ няма да изпълни закона и няма да изпрати разпорежданията преди влизането на актуализираните пенсии в сила от 1 октомври. Василев обясни и как работи създаденият от ПП калкулатор. "Пенсионерите могат да въведат данните, свързани с тяхното пенсиониране: индивидуалния коефициент, годините стаж, приравнени към трета категория, както и датата на пенсиониране. На база на това те ще видят как би се актуализирала пенсията в индивидуален размер, без вдовишки добавки и без допълнителните плащания, които получават извън основната си пенсия", посочи той.

НОИ въвежда услуга за проверка на преизчисленията на пенсиите

Асен Василев напомни, че актуализацията на пенсиите бе внесена от правителството на ПП и одобрена от парламента. "Това са основно пенсиите от 90-те до 2008 г., които са изостанали в годините, тъй като не са правилно индексирани и не е прилагано швейцарското правило", поясни той.

Калкулаторът може да бъде намерен на сайта на "Продължаваме Промяната".

Водещи новини

Още новини