От АОБР разговаряха с ръководството на ГЕРБ

АОБР
share

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), която обединява национално представителните работодателски организации (АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ) и чиито членове формират 82% от БВП на страната, проведе среща с ръководството на Политическа партия ГЕРБ, в контекста на предстоящите парламентарни избори.

Домакин на срещата беше Българската стопанска камара, в качеството си на ротационен председател на АОБР. От страна на ПП ГЕРБ в срещата участваха Томислав Дончев, Деница Сачева, Лъчезар Борисов, Радомир Чолаков, Десислава Трифонова и Александър Иванов. АОБР беше представена от Васил Велев - председател на АИКБ, Добри Митрев - председател на БСК и ротационен председател на АОБР, Цветан Симеонов - председател на БТПП, и Евгений Иванов - изпълнителен директор на КРИБ. 

Пред участниците в срещата председателят на БСК и ротационен председател на АОБР Добри Митрев представи приоритетите на работодателските организации в икономическата и социалната сфера. Г-н Митрев подчерта, че ключовата, екзистенциалната тема е енергийната сигурност, а вторият базов проблем е перспективата пред българската финансова система, вкл. членството в ОИСР, Шенген и Еврозоната. АОБР настоява категорично за запазване на съществуващия данъчен модел, който е едно от малкото ни конкурентни предимства в рамките на ЕС. Инвестиционната среда е необходимо да бъде подобрена чрез по-малко регулации и бюрокрация, и повече предвидимост. Темата за все още не напълно функциониращото електронно правителство също продължава да стои на дневен ред. Образованието и пазарът на труда се нуждаят от реформи, които да гарантират качествена работна сила, с нужните компетенции и умения. Към всичко това г-н Митрев добави и предложението на АОБР за създаване на консултативен съвет, който да наблюдава изпълнението на Националния план за възстановяване и устойчивост. В допълнение, председателят на БСК предложи да се създаде механизъм за предварително консултиране със социалните партньори на българските позиции в рамките на ЕС, тъй като „много често научаваме за една или друга правителствена позиция директно в Брюксел, когато е твърде късно да се намесваме с коментари и предложения“. „27 години работодателските организации са обединени в рамките на АОБР. Пожелавам и на политическите сили да успеят да се обединяват по национално отговорните решения, в името на обществения интерес“, каза още председателят на БСК. 

Работодателите настояват за продължаване на програмата за компенсиране на небитовите потребители на ток

От своя страна, председателят на АИКБ Васил Велев акцентира върху проблема с високите цени на енергоресурсите. „Ако досега с Вас сме говорили за регулаторни режими, минимална заплата, болнични, такси и т.н., то тези проблеми можем да определим като „убиване на обувката“. Към днешна дата една огромна тухла ни удари по главите с цените на енергоносителите и това измества всички други болки на бизнеса“, каза Васил Велев. Той подчерта, че програмата за компенсиране на небитовите потребители на ел.енергия не е „помощ“, а е опит за нормализиране на изкривания енергиен пазар. Председателят на АИКБ изрази очакване, че тази програма ще продължи колкото е необходимо във времето, каквито са нагласите и на ниво ЕС. Според Васил Велев, трите основни стълба, на които трябва да се опре следващото управление – ненамеса във военни действия, достатъчно енергия на достъпни цени и макроикономическа стабилност.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов представи на гостите най-новото печатно издание на БТПП – „България в цифри“, като по думите му целта е политиците да бъдат улеснени в откриването на обобщена статистическа информация за нивото на икономическо развитие на страната ни и, на тази база, да успеят да вземат правилните управленски решения. В допълнение, г-н Симеонов постави въпроса за увеличаването на размера на помощта de minimis до 500 000 евро, с оглед актуалната икономическа ситуация в световен мащаб. 

От името на КРИБ изпълнителният директор на организацията Евгений Иванов постави въпроса за добива на природен газ в България, което до голяма степен би решило проблемите с осигуреността на българските потребители на природен газ.

„Спокойно мога да се подпиша под всяка точка от приоритетите на АОБР, но големият проблем е друг – далеч повече ме тревожи състоянието на публичните финанси. Ще берем плодовете на бюджетната авантюра през 2023 г.“, каза зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев. Според него, вдигане на данъци не бива да има, а съществената тема е доброто управление на държавните разходи. „Механизмът за компенсиране на бизнеса трябва да се усъвършенства и да е таргетиран. Свръхпечалбите в енергетиката позволяват механизмът за компенсации да бъде продължен, колкото е необходимо дълго във времето“, смята още Томислав Дончев. Според него, големият проблем ще бъде, ако следващото правителство се фокусира само върху борбата с кризите и пропусне множеството възможности за развитие на икономиката. „Необходимо е да намерим модус в посока на политическо успокояване. България трябва да е в състояние да формира адекватно правителство с адекватна парламентарна подкрепа, а не с плаващи мнозинства“, категоричен бе Томислав Дончев.

Водещи новини

Още новини