Даниел Митов: България трябваше да вземе официално решение за военна помощ за Украйна

БТВ
share

Страните от ЕС могат да се откъснат от зависимостта си от Русия. Не разбирам защо трябваше да започне война, за да разберат това. Когато се сблъскаме с авторитарни режими, трябва да се браним и защитаваме демокрацията. Това каза пред БТВ Даниел Митов от ГЕРБ.

Правителството на Кирил Петков не успя да отговори на историческия момент с войната в Украйна по начина, по който трябваше. То не успя да вземе решение за военна помощ за Украйна. Ако правителството беше взело такова решение, ние можехме да модернизираме и собствените си отбранителни способности, коментира кандидатът на ГЕРБ-СДС.

България трябваше да вземе официално решение за военна помощ, а не да я през трети страни. Това е моралната позиция. Моралният ангажимент на българската държава беше да застане ясно в защита на жертвата и в защита на Украйна, допълни Митов. 

„Газпром“ доставя газ в България. Но го доставя на много по-високи цени през посредници. Заради недалновидните и некомпетентни решения на правителството на Кирил Петков. Ние ще държим този въпрос да се разследва от българските служби. „Газпром“ натоварва българските граждани допълнително, а къде отиват тези пари не е ясно. 

Държавата е в пълен хаос. Бизнесите са пред затваряне. Цената на електроенергията е такава, че икономиката не издържа. Правителството на Кирил Петков беше напълно нефункционално да реши проблемите, каза още той. 

ГЕРБ-СДС в своята външна политика ще стъпи на принципа, че националният интерес на България трябва да е ясно дефиниран като държава членка на НАТО и ЕС – силен ЕС и силно НАТО. Трябва ясно да се стъпи на ценностни принципи, да се гарантира сигурността и просперитета на българските граждани и да се спре войната в Украйна, завърши Даниел Митов. 

Водещи новини

Още новини