ЦИК с последни данни за вота 2 в 1

Булфото архив
share

97,21% от изборните протоколи са обработени към 18:00 часа. Предадени са документите на 7 РИК-а, съобщи говорителят на ЦИК Росица Матева по време на брифинг тази вечер.

"Желанието ни беше до 24 ч. днес да пристигнат всички протоколи от РИК, но поне тези, които не могат да пристигнат тази нощ, да го направят до утре сутринта", уточни тя.

При 93.28% обработени изборни резултати: ПП водят пред ГЕРБ с над 2%

Срокът за обявяване на резултатите от изборите за Народно събрание е в четвъртък и той ще бъде спазен, увери Матева.

По думите ѝ, ЦИК се е справила. Не е имало напрежение нито в страната, нито в чужбина.

На заседанието на ЦИК е било взето решение при разминаване между данните в машината и контролните разписки, водещи да са данните в устройството, обясни Матева по повод случая с разписката, която беше изядена от избирателка в столична СИК.

Предстои да бъде установен броят на машините, които не са работили. ЦИК има в резерв около 900 устройства, които могат да заменят дефектиралите, допълни още Матева.

ЦИК изпълнява задълженията си по договорите и ще бъдат платени договорените суми, заяви Матева в отговор на въпрос за отношенията с фирмата доставчик на машините "Сиела Норма".

Към момента при обработени 93.28% от секционните първа политическа сила е „Продължаваме промяната“, следвани от ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП, „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Възраждане“. Следващият президент ще бъде избран на втори тур между кандидатурите на Румен Радев - Илияна Йотова ( 49.9%) и Анастас Герджиков - Невяна Митева (22.75%).

Водещи новини

Още новини