"Тренд" преди изборите: Слави Трифонов бие ГЕРБ с малко

Колаж: Novini.bg/ Булфото
share

6+1 формации с представителство в следващото Народно събрание. Практически паритет между „Има такъв народ“ и ГЕРБ, с минимална преднина на партията на Трифонов. Очакваната избирателна активност в страната е малко над 3 милиона, показва проучване на агенция "Тренд".

Регистрираната в последните два месеца тенденция на ерозия в обществената подкрепа към ГЕРБ и лек ръст спрямо „Има такъв народ“ се задържа в хода на предизборната кампания.

Вследствие на този тренд, партията на Трифонов (21.3%) повежда с минимална преднина пред ГЕРБ (20.5%). Победата до голяма степен ще бъде решена от избирателната активност, като при по-ниска активност ГЕРБ ще има по-голяма относителна тежест, заради твърдия и мобилизиран електорат, докато при по-висока активност „Има такъв народ“ може да увеличи разликата си заради по-голямата електорална периферия, с която разполага.

Първан Симеонов: Нагласата е такава, че ГЕРБ губи, а Слави Трифонов печели

БСП стои на твърда трета позиция с 15.9% от гласуващите, като това прави сериозна дистанция, както от втория, така и от четвъртия.

В хода на предизборната кампания Демократична България (12.4%) регистрира ръст в подкрепата си, отделяйки се на малко над 1% от конкурента за четвъртото място в лицето на ДПС (11.3%). Тъй като и двете формации разполагат с електорален резерв в чужбина, който няма как да бъде отчетен в проучването, гласовете извън България могат да се окажат решаващи за четвъртото място.

Барометър: ГЕРБ и Трифонов с близки резултати, очакваме 7-партиен парламент

Коалицията „Изправи се! Мутри вън“ с голяма степен на вероятност ще има парламентарно представителство в следващото Народно събрание, като 5.1% от всички, заявяващи че ще гласуват декларират, че ще ги подкрепят. Около 4%-вата бариера стоят и Български патриоти (ВМРО, Воля и НФСБ), като влизането им в парламента ще зависи от мобилизацията в последните няколко дни на предизборната кампания.

Под парламентарната бариера, но с лек ръст в рамките на кампанията, е партията на Костадин Костадинов „Възраждане“ (3.1%). Формацията около Васил Божков „Българско лято“ регистрира подкрепа от 1.6% от всички заявили, че ще упражнят правото си на глас на 11 юли. Коалицията около Жан Виденов събира 0.8% подкрепа.

51% от всички интервюирани декларират, че ще упражнят правото си на глас.

Представяме на Вашето внимание данни от проучване на „Тренд“ по поръчка на Nova Broadcasting Group, посветено на нагласите на българите спрямо предстоящите предсрочни парламентарни избори. Проучването е реализирано в периода между 3 и 7 юли 2021 г. чрез интервюта "лице в лице" сред 1002 души на възраст 18+.

Водещи новини

Още новини