Проф. Христова с прогноза какви ще са следващите ходове на ГЕРБ и Слави Трифонов

Кадър
share

В началото на криза сме. Не можем да успокойм хората. Това заяви в ефира на БНТ политическият анализатор проф. Антоанета Христова по повод проведените избори и резултатите от тях.

По думите ѝ хората са реалисти, защото се базират на говоренето преди изборите.

"Тогава се създадоха много впечатления, че политическите сили нямат път един към друг", добави тя.  Според нея в момента всичко ще изглежда трудно, лъжливо и нагласено, защото имаме заявка за отричане на политическите субекти един от друг предварително. 

При 98,93% въведени протоколи: ГЕРБ запазва преднина

"При демокрацията човек понякога не се чувства в справедлива среда", смята проф. Христова.  По думите ѝ трябва много внимателно да оценяваме за какво са гласували хората. "Когато направим разрез на гласоподавателите, първият план ни показва, че за старите партии, все пак имат 51-52% от гласоподавателите, а останалите, които са новите -  около 30%", каза тя.

"Старите партии събират повече гласоподаватели. Новото, което идва, не е доминантно. Профилът ни казва, че има група хора, които живеят в малките населени места и в чужбина, които са се чувствали низвергнати от всички тези партии. Те наказаха", смята Христова.

Според нея и столичани също са изразили  наказателен вот, като са дали гласа си за нещо различно.

"Много е трудно на политиците в момента. Трябва много голям разум. Това, че БСП не е във форма, отвори огромното поле за други партии. Те отвориха толкова голямо пространство, че България просто е разбита като политическа структура", заяви политоложката

"Убедена съм, че партиите, на които ще им се връщат мандати, ще се опитат да водят преговори. Това е отговорното решение", смята тя. 
 

По думите ѝ и ГЕРБ и Слави ще се опитат да направят правителство. "Това са най-големите. Процентите дават на първо място ГЕРБ, което е с почти 10% над БСП и 8% над Трифонов. Процентите на ГЕРБ са много и те са отговорност", заяви политоложката.

Водещи новини

Още новини