Политолог: Ако се окаже, че новите депутати са на нивото на пропаганда, скоро ще има нови избори

Булфото (архив)
share

Резултатите показват, че българските избиратели диверсифицират протестния вот, но не толкова, че да накажат ГЕРБ. Това заяви пред Novini.bg политологът Любомир Стефанов по повод последните изборни резултати и трусовете по политическия връх. 

"Оттук зависи от възможността на новите депутати да постигнат разбирателство върху програма, която да изпълняват. Основният извод е, че следващото управление, ако бъде сформирано, ще е коалиционно", каза още той. 

Изборни данни към 11:30 часа: Без промяна в подредбата на партиите

"Идеология нямаше, а само говорене кой с кого няма да се коалира. А кога и с кого ще стане правителство? Тук не говорим за анимационен филм, а управлението на държавата. Държава, която се намира в здравна криза и бореща се с икономическите ѝ последствия", допълни Стефанов. 

"Коалицията би трябвало да е реалистично-постижима, ако хората, които влизат в парламента имат държавническо мислене. Ако се окаже, че те са на нивото на пропагандата, скоро време ще има нови избори", разкри политологът. 

"Ще си платим цената за "дяволъка" - щом тези, които изпращаме в парламента, не разбират, че ги изпращаме там, за да се разберат на база на обществения интерес. Ще има избори, докато не си изберем депутатите, които ще реализират политиките", съобщи експертът. 

"БСП претърпя драматичен срив, а това може да повлияе над президентските избори. Партиите, впуснали се в президентската битка, трябва да знаят какво е настроението в обществото и трябва да пуснат именно такива кандидати", коментира политологът 

"Машинното гласуване си свърши работата. Да, имаше проблеми, но това е риска на всяка нова технология. Ако изчистим всички проблеми, то не пречи в бъдеще да ползваме и само машини за вота", завърши Любомир Стефанов.

Данни: ЦИК към 12:30 ч., колаж Novini.bg

По материала работиха Галя Георгиева и Радина Лазарова

Чуйте повече във видеото 

Водещи новини

Още новини