Волен Сидеров и "Атака" протестираха пред БНТ

share

Лидерът на партия "Атака" Волен Сидеров и кандидат за кмет на София изпълни обещанието си и поведе протест пред сградата на БНТ. Множеството скандираше: "Оставка".

Причина за това стана недопускането му до участие в предаването "Панорама", след скандално поведение в друго предаване по телевизията. Той бе изведен принудително от предаването "Референдум", а поведението му бе заклеймено от редица политици.

Сидеров смята, че наложената забрана е в нарушение на Споразумението за отразяване на предизборна кампания.

„Протестът ми е срещу самоуправството на директора на телевизията Емил Кошлуков. Той нарушава закона. Аз искам да участвам в „Панорама“ и искам да видя по какъв начин ще ме спре. Имам това право по закон“, заяви Сидеров. „Не смятам, че допуснах грешка, грешката беше в БНТ. Това бе полицейщина, каквато нямаше дори при комунистическия режим. Тази телевизия не е на Кошлуков, за да самоуправства, а е обществена медия“, посочи лидерът на „Атака“.

След тези думи Волен Сидеров се запъти към входа на телевизията. На входа бе посрещнат от полиция. Волен Сидеров заяви, че се чувства унижен. Последва спор с представител на ръководството на телевизията. Симеон Касабов заяви, че генералният директор е потвърдил решението си да не допуска Волен Сидеров до никакви предавания в БНТ. В отговор, лидерът на "Атака" заяви, че се нарушават конституционните му права и не е нарушил регламента по никакъв начин.

Протестът настоя за оставка на Емил Кошлуков и наказание за водещата Добрина Чешмеджиева. Павел Шопов пък допълни, че сцената при вкарването на спецчасти в студиото му напомнила на "военен преврат". Протестиращите заплашват, че няма да си тръгнат преди Кошлуков да слезе да говори с тях.

Генералният директор на БНТ бе потърсен за коментар, но отказа да говори.

В района на телевизията има засилено полицейско присъствие. Събрали са се около 500 човека, а по думите на участниците - 1000.

Опит да успокои обстановката направи комисар Борис Танев, който е началник на Зонално жандармерийски управление-София. Директорът на спорта в БНТ Сашо Йовков поговори с лидера на "Атака", но и той не успя да прекрати протеста. Волен Сидеров напомни, че никой няма право да го възпира.

От телевизията призоваха Сидеров да се извини за поведението си.

Трети час продължава протестът на Волен Сидеров и партията му "Атака" в БНТ с искане лидерът да бъде допуснат до предаването "Панорама". Протестиращите със Сидеров викат "Оставка" и настояват генералния директор Емил Кошлуков да дойде при тях и да обясни защо не се дава право на лидерът на "Атака" да участва в "Панорама".

На разговор със Сидеров дойде и Иван Такев, който заяви, че ЦИК е излязла с решение, че БНТ има право да прецени кой представител на "Атака" да участва в "Панорама". "Ако аз бях водещ на предаването, на петата минута щях да дам червен картон на Юлиан Ангелов и Волен Сидеров", каза Такев и заяви, че при следващите споразумения подобни ситуации, като разигралата се в "Референдум" ще бъдат описани и ще има правила за реакция.

Присъствието на МВР той обясни с факта, че БНТ е стратегически за националната сигурност обект и затова се охранява от жандармеристи.

Протестът продължи до около 21:30 часа.

 

Водещи новини

Още новини