Проф. Михаил Константинов: Българските избори не могат да бъдат хакнати

share

Тези избори са предизвикателство. Но българските избори не могат да бъдат хакнати. Това заяви председателят на съвета на директорите на „Информационно обслужване“ проф. Михаил Константинов в предаването "Още от деня" по БНТ.

Той добави, че данните се обработват на изолирани машини. „За да хакнете сървъра трябва да се приближите физически, а ние ги пазим. Нещата сега са усложнени от т.нар. преференции. Катастрофата в „Арена Армеец“ преди години, се дължеше на връщане на комисии заради грешки. Средно по шест пъти връщахме, но имаше една комисия, която бе върната 44 пъти. Това е малоумщина“.

Проф. Константинов коментира и хакерската атака срещу НАП. „Одитът на НАП приключи. Предстои другата седмица нашата работа да бъде предадена на НАП, грешката не е на Информационно обслужване. Изводите, до които сме стигнали са собственост на поръчителя и не мога да ги разкрия. Беше засегнат един работен сървър, но не и архивът на НАП. Изтекоха едни хаотични данни“, категоричен бе той.

„Констатирани бяха дефицити в информационните масиви на определени ведомства и тези дупки сега се запълват“, призна шефът на „Информационно обслужване“. Той призна, че подобни пропуски се случват постоянно по света.

„Имало е мърлящина, която е довела до пропуски. Хакерите, които ни атакуваха бяха много елементарни“, заяви Константинов и даде пример: „Това е, като да си професионален наемен убиец, който е убил човек и го е затворил във фризера, а след това си е оставил личната карта на масата в кухнята“.

Ние сме фирма с преобладаващо държавно участие и каквото каже собственика, това става. Ще си разширим собствения състав, ще формулираме работата си и ще извършим одити в държавните институции. Ниските възнаграждения ги има понякога в звената по информационни системи към държавни институции, но при нас възнагражденията са добри, както и условията“, подчерта проф. Константинов.

„Каквото ние пазим е опазено. Киберсигурността е национална сигурност и това вече се осъзнава. Там нещата не се оправят за броени дни и седмици“, каза още математикът.

Водещи новини

Още новини