Започна тайното гласуване за подреждането на евролистата на БСП

Булфото (архив)
share

След напрегнати няколкочасови дебати започна тайното гласуване за подреждането на евролистата на БСП. Преди началото на заседанието на Националния съвет в 11 часа стана ясно, че ръководството на БСП не е включило председателя на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев.

На четвърто място във водената от Елена Йончева листа е началникът на кабинета на президента Иво Христов. В крайна сметка Сергей Станишев е номиниран, като на "Позитано" 20 има очаквания, че той ще бъде класиран на трето място. Сред допълнителните предложения са и Антон Кутев, Борислав Гуцанов и Валери Жаблянов, предаде Дарик.

Според информацията, проектолистата е от 26 души, като кандидатурите извън гражданската квота ще бъдат подредени по вишегласие.

Пленумът на БСП в момента провежда балотаж за второто и третото място в евролистата. Той е между народния представител Петър Витанов и Цветелина Пенкова. За третото място се борят президентът на ПЕС Сергей Станишев и Иван Кръстев.

Преди началото на пленума днес, Станишев заяви, че листата на Изпълнителното бюро дори не е на бюрото, тъй като е била предложена в последния момент. Според лидера на ПЕС явно Корнелия Нинова не го иска в нея.

В листата на ръководството след вече избраната за водач Елена Йончева на първите позиции са Янаки Стоилов, Деница Златева, началникът на кабинета на президента Иво Христов, Румен Гечев, Иван Кръстев, Момчил Неков.

Стана ясно, че настоящият евродепутат Петър Курумбашев е отказал девето място в листата. В писмена позиция той обясни, че в разговор през седмицата Корнелия Нинова му е предложи девето място в листата, като му е казала, че това е най-високото възможно място за гражданската квота след Елена Йончева.

"Понеже това предложение ми се стори като подигравка - за всичко, което съм направил досега, отказах. И така се разделихме. Благодаря на всички членове и организации на БСП, както и на Съюза на тракийските дружества, за доверието и получените номинации. До нови срещи!", заявява Курумбашев.

 

Водещи новини

Още новини