Николай Облаков: Европа на нациите не означава разделена Европа

Novini.bg (архив)
share

Обединена Европа или Европа на нациите. Как ще се измени политическия спектър в Европа?

По тази тема дискусия проведоха Николай Облаков от "Консерваторъ" и Васил Рабухчиев в предаването "Всичко коз" по Канал 3. "Федерация се иска главно от АЛДЕ и в някаква степен от Макрон, въпреки че действията му не подсказват това. Европа на нациите искат, което не вещае разпад, най-вече националистически формации, както и по-умерените като АКРЕ", каза Облаков.

"Според мен е сигурно, че няма да бъде нито едното, нито другото. Болшинството си представя комбинация от двете. За младите хора особено идеята за разделение в Европа е твърде непонятна и далечна. Убеден съм, че хората, които защитават крайно леви или крайно десни позиции, също смятат, че това не е правилният път за Европа. Те също не дават и визия как точно да изглежда тази Европа на нацията. Те представят идеи, които са лесни за харесване", коментира Рабухчиев.

"Европа на нациите не означава разделена Европа. Означава да се направи една стъпка назад и да се поправят грешките на профедералистите в Брюксел, които агресивно предлагат и налагат тази интеграция. Но народите не желаят това. Европейският съюз започва като договор за стомана. Дори Роберт Шуман не си е представял такава намеса във вътрешните работи", каза Облаков.

Според него ценностите са зададени много отдавна. "Политическият елит в България и цяла Европа има нужда от спешна подмяна", каза още той.

"Не мисля, че въпросът за ценностите не бива да бъде коментиран. Искам да опровергая и тезата, че настоящият свят, описван като либерален, се разпада или се е провалил. Отговорът не е еднозначен. Това, от което има нужда Европа, е ясно лидерство", каза Рабухчиев.

"Част от настоящия политически елит потенциално е готов да ни води напред", добави той. "Единственият път, по който можем да бъде конкурентоспособни е чрез обединение. Това не означава хомогенизиране, защото Европа винаги е била силна и заради вътрешната конкуренция, каза още Рабухчиев.

"ЕС със сигурност няма да се разпадне. Така или иначе той обаче няма да продължи да съществува в този си вид", каза още Облаков.

Водещи новини

Още новини