ВЕИ производителите: Държавата ни постави капан за мишки

share

Няма нито индустрия, нито бит, които да не зависят от цената на електроенергията. Това заяви в предаването "Денят започва" на БНТ председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

Имаме два пазара на електроенергията - свободен и регулиран. Когато говори за прогнози, трябва да говорим за регулирания пазар. Ако става въпрос за регулираната част на енергетиката, единственият фактор, който би могъл да повлияе на цената в момента, е фотоволтаичната, зелената енергия, която трябва да бъде изкупувана на определени цени, обясни Семерджиев. С въвеждането на цената за достъп - абсолютно нормална практика, ние разпределяме тежестта за поскъпването на енергията, по начин, който считаме за справедлив, каза председателят на ДКЕВР, той обаче уточни, че цените на този етап са временни. Не смятаме, че има други фактори в момента, които биха довели до увеличение на енергията, каза още Семерджиев и заяви, че такса достъп ще има и догодина.

Никола Газдов, председател на Българската фотоволтаична асоциация, определи като абсурдни аргументите на регулатора за поскъпването на тока. Това може да е нормално за някои бананови републики, но не и за ЕС. Когато говорим за големи разходи за фотоволтаичните централи, те трябва да имат цена и нека някой да ги докаже, каза Газдов. Той бе категоричен, че грешните сметки на ДКЕВР увеличават цената на тока.

Държавата постави един капан за мишки за ВЕИ производителите - привлече ги с един закон, който накара инвеститорите да мислят, че България е една сигурна страна, заяви Газдов. Възможно ли е големи банки и асоциации, които нямат общо с българските компании, така да защитават ВЕИ. Това не е само лоби, а е желание да се спазва законът, допълни той.

Председателят на Българската фотоволтаична асоциация обясни, че вече има подадени от тяхна страна жалби до ЕК, ВАС и КЗК. Непоправимо е вече като щета, че българската държава и регулаторът не спазват собствените си правила и не защитават инвестиционната среда в България.

Според Семереджиев, да се говори, че преференциалните цени подлежат на някакви пазарни правила - е абсурдно. Говорим за едни производители, които получават много повече пари, отколкото е цената на енергията, каза той и обясни, че се готви промяна в законодателство, според която там, където се наблюдават нарушения, ще се отмени преференциалната цена. Става въпрос за един преференциален механизъм - всички потребители, които използват енергия, плащат, за да може тези централи да се развиват, а ние вече сме стигнали много високи нива на развитието, заключи председателят на ДКЕВР.

Водещи новини

Още новини