Делян Добрев: Имаме положителен ръст на икономиката

share

"Имаме положителен ръст на икономиката и се надявам да е повече от 0,5%", съобщи министърът на икономиката Делян Добрев.

"Традиционно четвъртото тримесечие е най-силно за страната. Ще имаме икономически растеж – не толкова, колкото ни се иска",  каза на пресконференция министърът.

„Имаме добри новини за големи инвестиции в страната. По Оперативна програма „Конкурентноспособност” за три месеца разплатихме толкова средства, колкото за цялата минала година – около 5%. Сключихме много договори – за над 400 милиона лева", информира Делян Добрев.

Във връзка с проекта „Южен поток”, Добрев заяви, че България от първия ден ще получава транзитни такси.

„Има ратификация на Народното събрание от юли 2008 г., която ратифицира междуправителствено споразумение, което казва, че проектът трябва да се изплати за 15 години. Споразумение от 2010 г. казва, че този проект ще се финансира с 30% собствени средства и 70% привлечен капитал. 30% собствени средства означава българската държава да даде около 1 милиард лева за този проект. Това, което договорихме, е това участие на проекта да се финансира на проектен принцип изцяло с привлечени средства, без собствени средства, което по никакъв начин не променя транзитната такса. Няма никаква разлика в транзитната такса и при единия, и при другия вариант”, допълни още Добрев. Той каза още, че за един и същ период се връщат заемите.
 

Водещи новини

Още новини