Иван Нейков: Вредна е идеята за обща вносна бележка

share

Доходите на едни хора ще бъдат увеличени за сметка на други, например за сметка на работодателите. Това заяви Георги Ганев, който е икономист и програмен директор по икономически въпроси в Център за либерални стратегии, в сутрешния блок на БНТ.

По думите му най-малкият проблем, който стои пред държавата, е откъде ще се намерят пари за увеличаване на заплатите. Динамиката на приходите е такава, че няма съмнения, че ще се намери милиард допълнително. Големият проблем е доколко целесъобразно е преразпределението на доходите от едно място към други, каза още той.

Иван Нейков, екссоциален министър в кабинета "Станишев", е категоричен, че когато се вдигат доходите трябва да обясним защо доходите са били замразени за цели три години. "Няма логично обяснение.Бизнесът и министър Дянков са на различни мнения дали има или не още криза у нас. Има усещането, че това е предизборно обещание", подчерта той. 

"Средната заплата се вдига, защото се съкращават хората с ниско заплащане. И това естествено увеличава парите на хората със средно заплащане", каза екссоциалният министър.

Според Нейков 10% данък върху доходите от лихвите е търсене на изход за това как да сложи ръка върху много големи парични потоци. "Това е мечта на всеки финансов министър и тази идея се ражда на 3-4 години. Но тези доходи вече са обложени. Има една много вредна идея на правителството - работодателите да внасят с една вносна бележка здравни, социални и т.н. плащания. Но с дребен шрифт е написано къде ще отидат тези пари - държавата ще решава къде да ги разпредели", категоричен е Нейков.

Според Георги Ганев няма проблем с тава предложение, защото засяга само закъснелите плащания.

"Бюджетният дефицит е по-добре да бъде вдигнат малко. Ниският дефицит играе лоша шега на икономиката ни, покупателната способност се е свила до минимум. Вместването в политиката на целия ЕС е разумната насока, заяви Нейков.

Водещи новини

Още новини