Хубавата сланина е от най-тачените мезета за българина. Славата ѝ стигна чак до Иберийския полуостров, където е оценена високо от испанските майстори на световно признатия хамон.
Сланината от хубавите породи прасета у нас обаче гони цената на свинската пържола. „Сланината е по-скъпа понеже сегашните породи не са направени за нея, а за месо. Продаваме обработена сланина на цена около 13 лева", каза пред Нова тв Вихрен Димитров, член на Управителния съвет на Асоциацията на свиневъдите.
Въпреки спадът на свинепроизводството в Европа и частичното покачване в цената на фуражите, прогнозите на свиневъдите са, че повишение на цените на пържолите преди Коледа няма да има.
„Факт е, че в Холандия, Белгия и в Северна Германия затварят свинеферми. Ако някой иска да продава пържоли на някакви невъзможни цени няма как да стане. Обезкостен врат на витрина е около 15 лева. Всичко останало с цени над тези, които са в момента, ще е спекулация”, добави Димитров.
А иначе килограм люти чушки вече може да се купи колкото килограм свински бут. Цената на любимите на българите „Шипки“ е и по- висока сравнение с миналата година.
На пазара в Монтана лютите чушки се предлагат между 10 и 12 лева за килограм, зависи от качеството. Според търговците цените се определят от производителите.
„Като цяло български люти чушки няма и всичко е внос от Турция или Гърция”, коментира търговецът Иван Иванов.
Ако решим да съчетаем лютата чушка с порция боб, то и за него ще трябва да извадим повече пари. Цената му е 6 лева за килограм.