Защо се забелязва ръст в цената на маслото и млякото? Темата в сутрешния блок „Твоят ден” по NOVA News коментираха икономистите Преслав Райков и доц. Щерьо Ножаров.
„Поскъпването на маслото е изключително логично и икономически обосновано. Дължи се основно на това, че самият продукт през предходните 3-4 години поевтиняваше. Но в един момент маржът от производството на масло, от преработката на мляко към масло – стана нерентабилна за производителите. Наложи се те да сменят с други продукти, които дават по-добра печалба – кашкавал, сирене и други млечни продукти. Това съвпадна в глобален мащаб с намаленото производство на мляко”. Това обясни Преслав Райков.
По думите му тази тенденция е напълно нормална и икономически обоснована. „Случва се при всеки един продукт, когато от една суровина, каквато е млякото, получаваме няколко субпродукта”.
Така се случва и при петрола, при който имаме около 15 субпродукта. Къде производителите насочват маржа се решава от пазара”, подчерта той.
"Млякото има множество алтернативни употреби за най-различни продукти. Алтернативното му използване се насочва там, където потенциалната печалба е най-голяма. Това, което аз бих добавил е, че цените на фуражите също скачат. Те ще продължат да растат. Това е важно за производството на мляко. Оттам нататък е важно и за цената на всички продукти, които се произвеждат с мляко", подчерта и доцент Ножаров.