Внасяме работници от 17 държави

Novini.bg/ Canva
share

Работната ръка в България вече буквално идва от няколко континента. За първите 7 месеца на годината дирекция „Миграция” на МВР е разрешила пребиваването у нас с цел работа на чужденци от 17 държави извън ЕС. Най-много хора идват от Узбекистан, Киргизстан и Непал, а най-далечните „донори” на работна ръка са Куба и Индонезия. Това показват данни, предоставени на в. „Сега” по Закона за достъп до обществена информация от дирекция „Миграция” на МВР.

„Отдавна нашите работници заминаха за Европа. Захранваме ги с добре подготвени кадри”, заяви Веселин Налбантов, хотелиер. „От 15 години наемам работници от Молдова, от Узбекистан”, допълни той.

По думите му у нас кадри няма. Наемат се от чужбина най-вече помощен персонал, миячи, сервитьори.

Сезонни работници от Непал и Шри Ланка са избягали от "Слънчев бряг", оставили багажа и паспортите си у нас

„Проблемът е много голям. Трябва да се погледне отговорно. Трябва да работят всички институции заедно, а те не работят”, коментира Налбантов.

„Имаме периодични разговори с МВнР. Да не ми се обиждат, но там има корупционни схеми от много отдавна. Нямат и административен капацитет. Някакви външни представители заемат тези позиции по набиране на хора. А потенциалните ни работници чакат с месеци”, каза Налбантов. По думите му понякога се налага да чака 1 година, за да получи работници.

Адвокат Диана Радославова от „Центъра за правна помощ – Глас в България” заяви, че правата на всички работници са приравнени. „Работодателите подписват специални декларации, че няма да има дискриминация и условията на труд ще бъдат равнопоставени с българските граждани”, каза Радославова. По думите й обаче това е само на хартия, на терен се виждали много нарушения.

Водещи новини

Още новини