Тристранката се събра, за да обсъди размера на минималната заплата за 2025 г.

Булфото
share

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) се събра, за да обсъди размера на минималната работна заплата от 1 януари 2025 г. 

Проектът е обсъден на експертно ниво, на заседанието на Комисията по доходи и жизнено равнище към Националния съвет за тристранно сътрудничество, уточни служебният финансов министър Людмила Петкова. По думите ѝ не е постигнато съгласие по направеното предложение. 

Тристранният съвет обсъжда размера на минималната работна заплата от 2025 г.

Заседанието ще премине при следния дневен ред: 

1. Проект на постановление на МС за определяне ан МРЗ за страната от 1 януари 2025 г.

Служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов представи проекта на постановление за промяна на минималната работна заплата (МРЗ) от 1 януари 2025 година. В него се предвижда минималната работна заплата от 1 януари следващата година да бъде 1077 лева. "Промяната ще доведе до намаляване на риска от бедност сред работещите с най-ниски доходи, запазване на жизненото им равнище и за намаляване на неравенствата в разпределението на доходите. Нетният доход на наетите на минимална работна заплата ще нарасне и ще достигне 835,73 лв. Ще повиши мотивацията на работната сила да търси работа, което ще увеличи предлагането на труд, а това от своя страна ще спомогне за повишаване на конкурентоспособността на предприятията", обясни Иванов. 

Водещи новини

Още новини