Хампарцупян: Ако изкарвате достатъчно добри пари от лихва върху депозит, за какво ще ви е да правите инвестиции?

Булфото, архив
share

Едва една пета от българите спестяват. От тях 37% го правят всеки месец. Освовните причини са заделяне на пари са за спешни ситуации, а по-малка част от хората спестяват за почивки. Едва 13% спестяват за пенсиониране. Тези данни от проучване представи пред bTV Георги Вулджев от Експертния клуб за икономика и политика.

Начинът, по-който българите спестяват най-вече, е чрез депозити. 20% от нашенците спестяват във валута и 18% от хората - в земя, обясни той.

За българите спестяването е страдание, нивото на финансовата ни грамотност е плачевно

По думите му, на банковите депозити не трябва  да се гледа като на инвестиция.

Според банкера Левон Хампарцупян една добре управлявана банка не следва да дава положителна лихва върху депозитите. "Ако вие можете да изкарвате достатъчно добри пари от лихва върху депозит, защо ще трябва да правите инвестиции", запита той.

Според проучването, за да спестяват, българите се лишават най-вече от луксозни придобивки и от хранене навън. 

Левон Хампарцумян за милиардите бюджетен дефицит: Едни хора са си мислели, че ще поседят два-три месеца, ще направят някоя и друга сделчица и ще избягат

Относно парите на държавата Георги Вулджев каза, че твърде вероятно е да имаме дефицит от над нормата от 3%. По думите му проблемът е в разходите и голяма част от тях трябва да бъдат орязани.

Водещи новини

Още новини