Левон Хампарцумян за милиардите бюджетен дефицит: Едни хора са си мислели, че ще поседят два-три месеца, ще направят някоя и друга сделчица и ще избягат

Nova News
share

Бюджетният дефицит на България достигна 2.8 млрд. лв. към края на септември, като финансова "дупка“ е нараснала с 1.2 млрд. лв. за един месец, сочат данните на Министерството на финансите. 

„Рязък скок в бюджетния дефицит не е добра идея или означава някаква грешка в управлението. Едни хора, които са си мислели, че ще поседят два-три месеца, ще направят някоя и друга сделчица и ще избягат, случи им се за по-дълго. Трябва да мислят и за тези неща. Затова са министър на финансите, на икономиката, на енергетиката. Има хора, които заемат висши управленски позиции, които трябва да вземат мерки – „дупката“ да спре да расте, след което да се намали, за да има някакъв буфер. Няма външни шокове, това са локални проблеми“, коментира в предаването „Твоят ден“ финансистът Левон Хампарцумян.

Салдото по КФП за деветмесечието на 2024 г. се очаква да бъде дефицит в размер на 2,8 млрд. лева

„Има министри, които трябва да направят така, че бюджетната дупка да се затвори или поне да не се увеличава. Ние сме в процедура по приемане на еврото. Тя не е приключила. За известно време трябва да се позатегнат някакви гайки“, посъветва той.

Хампарцумян недоумява защо в България се правят дефицитни бюджети. Той обясни, че подобно нещо е напълно нелогично, тъй като дори не виждаме инвестиции в какъвто и да било тип инфраструктура, която в бъдеще би донесла приходи. „Тези пари се изпаряват, някои се изнасят със сакове, други отиват за къдрави магистрали“, посочи финансистът.

„Проблемът с минималните заплати е това, че ние даваме повече пари на изключително ниско квалифицирана работна ръка. Заводите, които разчитаха на това, започват по естествен начин да затварят. Става им прекалено скъпо“, обясни още той.

Водещи новини

Още новини