Трябва ли минималната заплата да стане 1077 лв.?

БТВ
share

Минималната работна заплата трябва да е достатъчна за издръжка. Трябва да има разговор, който да вкара това число в директивата. Това заяви Пламен Димитров от КНСБ в ефира на БТВ.

„Формулата и размерът са свързани. Първоизточник на проблема е формулата. Каква да е МРЗ – нашето становище е, че всяка заплата трябва да бъде изработена и тогава да бъде платена. Няма  бизнес в света, който може да работи на загуба и да плаща заплата, която не е изработена. Искаме размерът да остане същият. 20 пъти по-бързо растат доходите от производителността”, смята Добрин Иванов от АИКБ.

„Съгласни сме, че в директивата има 4 индикатора и около тях трябва да се водят преговорите. Законът към момента е взел част от директивата, затова и работодателите са недоволни. Няма съгласие между нас и бизнеса как да се приложи тази рамка”, допълни още Димитров.

Задава се огромен проблем с минималната заплата

„Не е вярно, че компенсираме само ръстът на инфлация. Доходите нараснаха, и то не с малко.  Логиката казва да нямаме такава минимална заплата, но вероятно ще имаме. Това ще значи ръст на безработицата и ръст на сивата икономика”, категоричен е Иванов.

Водещи новини

Още новини