Главният икономист на КНСБ Любослав Костов: Ако в Кюстендил имаше хубава работа и добри доходи, вероятно щях да остана там

Novini.bg
share

В желанието си да чуе мнението на гражданския сектор, нестопанските, съсловните и професионални организации по важните теми за бъдещето на България – демография, доходи, работна сила, образование, здравеопазване и политики за младите ПП Продължаваме Промяната организира конференция на тема “Капиталът на бъдещето”. 

Демографията е директно свързана с икономиката и населението в трудоспособна възраст. Мисля си, че си помагаме, в подобни дебати могат да се родят конкретни предложения за политиката по доходите. Никой не бяга от България от алтруизъм. Масово хората си тръгват по монетарни причини. Никой не бяга от малкия град, защото повече му харесва в София. От Кюстендил съм – ако там имаше хубава работа и доходите бяха добри, най-вероятно щях да остана в Кюстендил", сподели главният икономист на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ). 

Данните говорят: истинският демографски проблем е в преждевременната смъртност

"Ако една държава иска да преживее икономическо чудо или бум, трябва да отговаря на поне едно от тези две условия: положителен естествен прираст на населението от поне процент, процент и половина, средната възраст на населението да е под 40 години. България не отговаря и на двете. Няма нито едно голямо научно откритие, което стимулира индустриалните революции: първа, втора, трета или четвърта, което да е изобретено от човек в неговия по-късен етап на живота", обясни той. 

Доц. Бърдаров: За да преборим демографската криза, първо трябва да спрем с негативното говорене колко е зле в България

Главният икономист на КНСБ призова за откровен диалог. Според него, политиците не виждат личния си дивидент, за да решат в действителност демографския проблем на България. "Много политици бягат от това. Всички ще кажат, че им е важно - разбира се, но конкретни мерки за борене на демографската криза няма, тъй като те се виждат след 10 или 15 години, а един мандат е 4", поясни Любослав Костов. 

Водещи новини

Още новини