Над 90% от капацитета на подземното газово хранилище "Чирен" е запълнен

Pixabay
share

Подземното газово хранилище "Чирен" вече е запълнено на 90,24 процента от техническия капацитет за съхранение, съобщиха от "Булгартрансгаз". По този начин, за втора поредна година, е постигнато предсрочно изпълнение на задължението за запълване на 90 процента от обема на хранилищата в страните от Европейския съюз не по-късно от 1 ноември на всяка година, заложено в европейския Регламент 2017/1938 относно мерките за гарантиране на сигурността на доставките на газ.

Нагнетателният сезон на подземното газохранилище (ПГХ) "Чирен" продължава до 31 октомври 2024 г., като на база резервираните капацитети "Булгартрансгаз" очаква в този период да бъдат нагнетени допълнителни количества природен газ, допълват от преносния газов оператор.

Към настоящия момент общо 12 компании - 7 български и 5 международни, съхраняват природен газ в ПГХ "Чирен", посочват от дружеството.

Нивото на запълване на ПГХ "Чирен" и планираните мероприятия за подготовка за есенно-зимния период гарантират готовността и сигурността на доставките на природен газ за предстоящия отоплителен сезон, се посочва още в съобщението.

Подземното газохранилище "Чирен" е предназначено за съхранение на природен газ с цел покриване на сезонните неравномерности в потреблението и доставката на газ, сочи справка на отдел "Справочна" на БТА. Държавното дружество "Булгартрансгаз" е собственик и оператор на ПГХ "Чирен".

БТА припомня, че през юли служебният министър на енергетиката Владимир Малинов каза по време на изслушването си в парламента, че проектът за разширение на подземното газово хранилище в Чирен се изпълнява в заложената времева рамка и се планира въвеждането в експлоатация на част от новата инфраструктура до края на 2024 г., което ще позволи поетапното увеличаване на капацитета на хранилището да започне още от следващия нагнетателен сезон. Той припомни, че се предвижда увеличаване на капацитета за съхранение от 550 млн. кубически метра до 1 млрд. кубически метра газ, както и увеличаване на капацитета за добив и нагнетяване до 8-10 млн. куб. метра на дневна база. 

През август в сградата на "Булгартрансгаз" беше извършена проверка от служители на Главна дирекция "Национална полиция" и Европейската прокуратура във връзка с разширението на подземното газово хранилище в Чирен. 

Таско Ерменков: В ПАВЕЦ "Чаира" и "Чирен" има корупционни схеми

Водещи новини

Още новини