Едва 88 евро е разликата между нашата средна заплата и тази в Гърция

бТВ
share

Гърция относително много обедня. Ние тръгваме от ниско, но доближаваме гърците и сега сме много близо. Гърция има добър икономически растеж и растеж на заплатите, но у нас заплатите около 2 пъти и половина нарастват. България догонва, Гърция обедня, но все още заплащането в евро е по-високо, минималната заплата също. Това заяви икономистът Лъчезар Богданов в ефира на бТВ.

Той коментира проучване, според което покупателната способност на гърците спада и е вече близо до тази на Българите. Разликата между средните заплати у нас и в южната ни съседка е само 88 евро. Минималната ни заплата обаче е близо два пъти по-ниска от тази в Гърция.

„В България има доста голям брой хора, които официално получават заплата не по-висока от минималната, която все още е под 1000 лв. Има цели области, в които средната заплата е почти колкото минималната”, допълни той.

Какво работи българинът, който взима 3,2 милиона лева заплата на месец?

Той уточни, че е важно какво се случва в публичния сектор: „При учителите има някаква яснота. В другите публични системи обаче е хаос – в 12 без 5 се вкарват нови решения. Липсва идея защо и с колко се вдига заплащането.”

Водещи новини

Още новини