Пламен Димитров: Увеличението на заплатата на 1077 лева пак ни оставя последни в ЕС по доходи

  • 30 август 2024 08:47

  • 797
  • 3
Пламен Димитров: Увеличението на заплатата на 1077 лева пак ни оставя последни в ЕС по доходи
© Кадър: БНТ

Макар и с това предвидено увеличение, ние ще продължим да бъдем последни в ЕС по доходи. Това заяви президентът на КНСБ Пламен ДимитровПламен ДимитровПламен Димитров е президент на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) относно повишаването на минималната работна заплата в страната на 1077 лева от 1-ви януари догодина.

По думите му работодателите настояват да няма национална минимална заплата, а доходите да бъдат договаряни по отделни браншове. Според Димитров подобна идея няма как да се реализира по нашите географски ширини.

Няма как да договаряме с бизнеса различни цени на труда, защото най-малкото не сме федерация като Германия. Ние сме малка страна, за която са необходими четири часа, за да я преминеш от единия до другия край, разясни президентът на КНСБ.

Димитров изрази подозрение, че в някои региони на страната има договорки между местните бизнеси да бъде подтискана цената на труда на определени равнища, давайки за пример Северозападна България и района на Родопите.

Проект: 1077 лева минимална заплата от Нова година

Той изтъкна, че една от водещите причини за недостига на кадри у нас е именно ниското заплащане.

В Германия минималната заплата е над 2000 лева, а пътят до Германия е час и половина със самолет, напомни Пламен ДимитровПламен ДимитровПламен Димитров е президент на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ).

Синдикалистът обърна внимание и на брутния вътрешен продукт, който „расте доста бавно“ – още една причина размерът на доходите ни да не е този, който би трябвало да бъде.

Последвайте канала на

Владимир Василев
797 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ДОГАН ЦИГАНЕТО

2024.08.30 | 09:47

3
ТИКВО ЧУВАШ ЛИ С ПЕРМО

2024.08.30 | 09:40

2
ТАКА ЩЕ Е , ПЛАМЧО , ПРОТЕСТИТЕ ТРЯБВАШЕ ДА ПОЧНАТ ОЩЕ ПРЕДИ 25 ГОДИНИ , А ВИЕ ПАПКАХТЕ ПРЕЗ ТИЯ ГОДИНИ НА СОФРИТЕ НА МАФИОТСКИТЕ ПАРТИИ , А СЕГА РЕВЕТЕ ПРИ ОШУШКАНА ДЪРЖАВА.
ШИШИ МАНГОТО

2024.08.30 | 08:53

1
БОЙКО ТИКВАТА МЪРТЪВ СИ КУ РВО ЦИГАНСКА

Добави коментар

Водещи новини