От КНСБ искат максималният осигурителен доход за 2025 г. да е 4000 лв.

Novini.bg / Canva
share

КНСБ предлага максималният осигурителен доход за 2025 г. да бъде увеличен от 3750 на 4000 лв. Предложението е във връзка с предстоящите обсъждания на бюджета за догодина. Става дума за повишение със същия процент, с който нараства средногодишно средната работна заплата за страната. Това каза пред БНР експертът от синдиката и заместник-председател на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт Ася Гонева.

От КНСБ настояват и за увеличение на тавана на пенсиите с 11 процента - с колкото бяха повишени от 1 юли тази година всички останали пенсии по швейцарското правило. Това означава максималната пенсия да достигне 3770, вместо сегашните 3400 лева.

Пламен Димитров: Увеличението на заплатата на 1077 лева пак ни оставя последни в ЕС по доходи

"Максималната пенсия - практически вече трябва да мислим за нейното отпадане или като минимум това, което правим от 1-ви юли всяка година, по същия начин, със същата стъпка да движим нагоре и максималната пенсия, тъй като задържането предизвиква негативно отношение от страна на хората, които са засегнати от една страна, а от друга страна път младите хора с високи доходи, които се осигуряват на максимален осигурителен доход, пък биха искали да видят една друга перспектива, на една доста по-щедра пенсия в края на тяхната трудова кариера", каза Гонева.

Водещи новини

Още новини