Проектът за изграждане на 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй" е подкрепен от Националното събрание на Република Корея

Министерство на енергетиката
share

Проектът за изграждане на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“, който е най-големият не само в България, а и в целия регион, има пълна подкрепа на институционално равнище от страна на Националното събрание на Република Корея, съобщиха от пресцентъра на министерството на енергетиката.

Това стана ясно по време на срещата на министъра на енергетиката Владимир Малинов с Ли Чулгю, председател на Комисията по търговия, индустрия, енергетика, МСП и стартъп компании в Националното събрание на страната, в която участва и изпълнителният директор и президент на Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън (Hyundai Engineering and Construction) Юн Йънг Джун. „Оценяваме високо готовността на Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън да работи съвместно с Уестингхаус Електрик Къмпани, така че двете компании заедно да предоставят интегрирана услуга по инженеринг, доставки, строителство и въвеждане в експлоатация на новите мощности. Това ще гарантира успешната реализация на проекта в заложените срокове“, подчерта министър Малинов пред своите домакини. Участниците в срещата подчертаха общото си виждане за реализация на проекта при стриктно спазване на първоначално заложения график и бюджет. 

Министър Малинов: Очакваме до края на октомври да бъде подписан договор за инженеринг за новите ядрени мощности с Хюндай и Уестингхаус

Министър Малинов и председателят на Комисията по търговия, индустрия, енергетика, МСП и стартъп компании в Националното събрание на страната Ли Чулгю обсъдиха и потенциалните възможности за задълбочаване на сътрудничеството между двете страни като поеха ангажимент да насърчат съвместната им дейност във всички сфери от взаимен интерес. „Република Корея е важен партньор в областта на решенията за справяне с климатичните промени, възобновяемите енергийни източници и енергийна ефективност, ядрената енергетика, новите енергийни технологии и други“, подчерта министър Владимир Малинов по време на посещението си в Националното събрание на Република Корея. По думите му насърчаването на инвестициите на компании от двете страни в сферата на енергетиката ще допринесе за осъществяване на енергийния преход.

Пред представителите на Националното събрание на Република Корея българският енергиен министър подчерта натрупания 50-годишен опит на страната ни в експлоатирането на ядрени мощности. В тази връзка бе дискутирана и темата за обсъжданите в Република Корея перспективи за изграждане на хранилище за отработена ядрено гориво. Двете страни ще обменят опит и в изграждането и експлоатацията на водно-електрически централи и помпено-акумулиращи водноелектрически централи като най-перспективни мощности за съхранение на енергия.

Водещи новини

Още новини