VI блок на АЕЦ „Козлодуй“ излиза в планов ремонт

  • 04 октомври 2024 10:22

  • 226
  • 1
VI блок на АЕЦ „Козлодуй“ излиза в планов ремонт
© Wikimedia Commons

VI блок на АЕЦ „Козлодуй“ влиза в планов годишен ремонт на 18 октомври и презареждане с ядрено гориво. През този период отново ще бъде направен опит да се проучат всички проблемни тръбички в трети парогенератор на блока. Това стана ясно по време на конфереnция за журналисти, организирана от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР).

Анализът, който се прави със специални сонди, се поръчва за втора година по програма на АЯР, а целта е да се изследват фактите за протечките. Миналата година регулаторът отново опита да установи къде точно е проблемът, но изследванията не са успели да намерят проблемите, като сега ще се използва различна технология за сондиране.

С анализа АЯР иска да разбере кои механизми влияят на тръбите, че се пукат – вибрации, топлинно движение или др. – и да открият дефекта преди да се е развил в пукнатина, обясни председателят на Агенцията Цанко Бачийски.  

1 000 души са необходими за въвеждане в експлоатация на Седми блок на АЕЦ "Козлодуй"

Накратко: регулаторът иска да покаже процеса, по който ще се стигне до решение за отстраняване на проблема.

Течовете от парогенератора се повтарят няколко пъти в последните години и поставят въпроса има ли нужда 6-и блок от нов парогенератор, както и може ли оборудването за АЕЦ „Белене“ да се използва, за което ще бъде правен анализ.

По официална информация към настоящия момент има запушване под 1%, а проектната документация казва, че всичко е наред до 5% запушване на тръбите.

Последвайте канала на

Владимир Василев
226 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.10.04 | 11:57

1
Руските технологии не работят в ръцете на фашагии. Затова ви падат и самальотите. Купувайте Вестингаус реактор за 60 милиарда.

Добави коментар

Водещи новини